Nederland innfører mobilforbud på skoler
Nederlandske skoleelever på både barnetrinnet og ungdomstrinnet får ikke lenger bruke mobilen i skoletiden. Et forbud trådte i kraft mandag.
Forbudet har allerede vært i kraft på ungdomstrinnene siden begynnelsen av året, men er nå utvidet til å også gjelde barneskolen.
Nederlands kunnskapsdepartement mener mobiltelefoner distraherer elevene og reduserer konsentrasjonsevnen, noe som påvirker læringen negativt.
Telefoner kan fortsatt brukes i timene der de er en del av opplæringen, som for eksempel når elevene lærer medieferdigheter. Elever får også bruke mobiltelefon dersom de er avhengig av det av medisinske grunner eller på grunn av en funksjonsnedsettelse.
Det er skolene som har ansvar for å opprettholde forbudet.
Hellas og Italia har også forbudt mobiltelefoner i klasserommene, mens Tyskland har diskutert et lignende grep.
I Norge har nesten alle grunnskoler innført restriksjoner på mobilbruk. Oslo-skolene har innført mobilforbud på alle skoler i hovedstaden, en regel som trådte i kraft 1. august.
En ny studie fra Organisasjonen for samarbeid og utvikling (OECD) anbefaler begrenset og ansvarlig bruk av mobiltelefoner i skolen.
(©NTB)
Flere saker fra NTB
-
Skoleklasse sjekkes av ambulanse etter bussvelt
En buss med ungdomsskoleelever om bord veltet og landet på taket på en småvei i Rennebu. Ingen er alvorlig skadet.
-
Store norske leksikon har lansert lille norske leksikon
Det lille norske leksikon har så langt 2300 artikler om verden og samfunnet vi lever i. Hovedmålgruppa for det nye leksikonet er 11-åringer.
-
Gazas barn har ingen skoler å gå til
Palestinske Moataz skulle denne uken ha begynt i 10. klasse. Men istedenfor å gå til skolen, måtte han hente vann til familien som bor i et telt på Gazastripen.
-
Datatilsynet reagerer etter at Stavanger Ap sendte ut epost til foreldre
Datatilsynet mener at Stavanger Ap brøt personvernloven da de i fjor sendte politiske budskap til småbarnsforeldre på epost. Nå kommer de med en irettesettelse.
-
– Vi ser at lærerne og elevene hyppig bruker muligheten de har til å velge bort skjermene
– Mange er bekymret for skjermbruken på skolen, men vi ser faktisk at elevene ikke sitter så mye foran skjermer, forteller professor Lisbeth M. Brevik.