Streik i staten - eksamen kan bli rammet
– Vi har gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).
Partene har forhandlet gjennom natta, og klokken 07:38 kom meldingen om at det blir streik i statsoppgjøret. Unio stat har varslet at de vil ta ut et lite knippe medlemmer ut i streik fredag, med en kraftig utvidelse på 1600 medlemmer fra mandag.
De fleste av disse jobber i politiet og ved universiteter og høyskoler. De største uttakene gjøres ved Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU), Universitetet i Bergen (UiB), Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og ved ulike politidistrikt og særorgan.
Det kan få konsekvenser for avvikling av eksamen. Også de samiske videregående skolene i Finnmark vil bli rammet. 18 av de ansatte der står på streikeuttakslista.
Se hele lista her.
Akademikerne har i forkant varslet at de vil ta ut 1240 ansatte i store deler av staten, blant annet i politiet og flere departementer. Fra mandag vil antallet trappes opp med totalt 1930 ansatte ute i streik.
– I en tid med prisstiging og høye renter, må vi sørge for at folk får bedre råd. Derfor har vi gitt et godt økonomisk tilbud, helt i tråd med frontfaget. Dette har dessverre Akademikerne og Unio takket nei til. Vi har strekt oss langt for å komme til enighet, men de har ikke vært villig til å komme oss i møte, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding.
Meklingen har vært komplisert fordi partene har vært uenige om tariffavtalestrukturen. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio. Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.
Oslo mekler på overtid
Partene i lønnsoppgjøret i Oslo kommune kom ikke i mål før fristen gikk ut ved midnatt. Nå fortsetter meklingen på overtid. Det bekrefter mekler Geir Engebretsen til NRK.
Tidligere torsdag kveld sa Engebretsen at de holder på så lenge det er interesse for å forhandle. Blir det ikke enighet, blir det streik.
– Det betyr at 3150 LO-medlemmer i kommunen er i streik fra onsdag, hvis vi ikke kommer til enighet med Oslo kommune, sier streikeleder Anna Elisabeth Uran i Fagforbundet Oslo i en pressemelding.
LO Kommune Oslo har ikke vært i samlet streik i Oslo på 38 år.
Enighet mellom KS og Akademikerne
Etter at Akademikerne brøt de sentrale forhandlingene tidligere i mai, har de nå kommet til enighet med KS om årets lønnsoppgjør. Partene kom til enighet en drøy time etter at meklingsfristen gikk ut ved midnatt torsdag.
Resultatet de nå er enige om, er det samme som resultatet mellom KS og LO, Unio og YS, altså et tillegg på 5,2 prosent, på linje med frontfaget. Dette innebærer et lønnstillegg mellom 22.000 og 37.000 kroner, avhengig av utdanningsnivå og ansiennitet.
– Resultatet i lønnsoppgjøret er et stykke fra våre ambisjoner, men vi valgte å ta en ekstra runde for våre mer enn 28 000 medlemmer, sier leder Tonje Leborg i Akademikerne kommune.
Flere saker fra NTB
-
To videregående skoler i Østfold legges ned
Onsdag vedtok fylkestinget i Østfold å legge ned Borg og Greåker videregående skoler.
-
43 prosent av niendeklassinger er på laveste nivå i naturfag
Norske elever på 5. trinn har hatt en liten nedgang i resultater i matematikk og naturfag, mens elevene på 9. trinn ligger stabilt, viser Timss-undersøkelsen.
-
«Brain rot» er årets ord i Storbritannia
Har du noen gang følt at intelligensen din er i ferd med å råtne? Da kan du ha opplevd «brain rot» – som er kåret til årets ord i Storbritannia.
-
NSO jubler for studiestøtte-økning fra SV og regjeringen
Det lover godt for studentene, mener Norsk studentorganisasjon (NSO).
-
Stortingspresidenten mener alle barn bør delta på skolegudstjeneste
Alle barn bør delta på skolegudstjeneste, uavhengig av religion, mener stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).