Samhällsbyggnadsbolagets (SBB) tidligere toppsjef Ilija Batljan.

Aksjespekulanter med adresse i skatteparadis fikk alarmen til å gå om Læringsverkstedet

Barnehagekjempen risikerer å måtte tilbakebetale en kjempesum. En «varslingsrapport» fra Joe Bidens hjemstat ble startskuddet for tilsynssaken.

Publisert

I rapporter fra analyseselskapet Viceroy Research omtales barnehagebygghandelen mellom Læringsverkstedet og det svenske eiendomselskapet SBB som «moralsk bankerott», og som et massivt tapsprosjekt for norske myndigheter, med stor risiko. 

De skriver også at eierne av Læringsverkstedet har puttet én tredel av salgssummen i egen lomme. 

Det er disse rapportene, publisert for snart to år siden, som først fikk varsellampene til å gå i Kunnskapsdepartementet, og som har ført til en omfattende tilsynssak med Læringsverkstedet hos Utdanningsdirektoratet.

Som Utdanningsnytt skrev forrige uke, har Utdanningsdirektoratet publisert foreløpige tilsynsrapporter om Læringsverkstedets milliardsalg av eiendom i 2020 til svenske SBB.

Direktoratet krever 37 millioner kroner tilbakebetalt fra tre barnehager i Stavanger, Kristiansund og Kristiansand. Samtidig kan det totale tilbakebetalingskravet vokse kraftig, dersom direktoratet velger å ta for seg alle eiendommene som ble solgt.

Læringsverkstedet avviser at de har gjort noe galt, og SBB har ved flere anledninger avfeid innholdet i rapportene fra Viceroy Research.

Sendte varsel til Brenna

Ifølge Viceroy Research kjøpte SBB barnehagebyggene for å skaffe seg en kunstig høy verdsettelse, basert på oppblåste leiepriser. 

Rapportene ligger åpent publisert på Viceroys nettsider (1, 2). De ble også oversendt flere sentrale personer i Kunnskapsdepartementet, inkludert daværende kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

I rapportene nevnes også SBBs kjøp av barnehagebygg fra FUS-kjeden. Men det vies langt mindre plass til analyse av dette kjøpet.

BLE VARSLET: Tidligere kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Viceroy Research omtaler seg selv som et etterforskende analyseselskap innen finans. Det er registrert i skatteparadiset Delaware i USA, og ble startet av briten Fraser John Perring og australierne Aiden Lau og Gabriel Bernarde.

Så hva var det som fikk selskapet med base i Joe Bidens hjemstat, til å skrive rapporter om norske barnehager, som de publiserte på nettet og sendte til Kunnskapsdepartementet? 

Tjener på lave aksjekurser

Viceroy Research driver med shortsalg av aksjer. De som shorter en aksje, kan tjene penger på at aksjekursen faller. Desto lavere kursen blir, desto mer penger kan de potensielt tjene. 

Enkelte selskaper spesialiserer seg på å identifisere slike shortkandidater, og publiserer offentlig sine analyser om hvorfor de mener dagens kurs er for høy. Målet er å skape negativ omtale, som skal drive aksjekursen nedover, slik at de kan tjene mer penger på shortsalget.

Tidligere toppsjef i SBB Ilija Batljan.

I starten av 2022 hadde Viceroy Research bestemt seg for å ta et slikt shortveddemål på det svenske eiendomsselskapet SBB. Det var i den forbindelse at Viceroy undersøkte salget av de norske barnehagebyggene. 

Kort tid etter at de første rapportene om SBB ble publisert, gikk selskapet til motangrep på shorterne i Viceroy Research. 

– De indikasjoner jeg har er at det de seneste månedene har blitt shortet flere hundre millioner aksjer utenom det som har blitt flagget. Om det stemmer, er det en kriminell handling som må etterforskes, sa daværende konsernsjef Ilija Batljan til Dagens Industri i februar 2022, ifølge Finansavisen. 

Etter å ha publisert flere rapporter om SBBs øvrige virksomhet, publiserte Viceroy Research en rapport om Læringsverkstedets eiendomssalg i mars 2022.

I august 2022 meldte Klassekampen at Utdanningsdirektoratet hadde opprettet tilsynssak med tre barnehager i Læringsverkstedet-kjeden, på bakgrunn av rapporter fra Viceroy. 

Avvist av Læringsverkstedet-eier

Mye tyder på at Viceroy har truffet blink med shortveddemålet sitt. Siden toppnoteringen mot slutten av 2021 har aksjekursen til SBB stupt med over 90 prosent. I juni 2023 trakk toppsjefen Batljan seg som leder for selskapet han startet i 2016.

Selskapet hadde en eventyrlig vekst i sine første år, men i dag omtales det som kriserammet. Det har også blitt spekulert på om selskapet vil gå konkurs

Læringsverkstedet-eier Hans Jacob Sundby har tidligere avvist innholdet i rapportene fra Viceroy.

– Ingen av påstandene om Læringsverkstedet er riktig, men det er heller ikke poenget til Viceroy. De ønsker bare å skape så stor usikkerhet som mulig om SBB for å påvirke aksjekursen negativt, sa Sundby til Barnehage.no i august 2022. 

I samme artikkel omtalte han Viceroy som et «ekstremt utslag av markedskapitalisme».

Powered by Labrador CMS