Dramatisk for kulturskoler

Denne uka får 50 foreldrepar i Hobøl i Østfold beskjed om at kommunen ikke har råd til å opprettholde kulturskoletilbudet til barna deres. Av de 80 elevene som i dag har et tilbud ved skolen, blir det bare 30 igjen fra høsten av.

Dette innebærer at mer enn 60 prosent av elevplassene må vekk for at politikernes budsjettvedtak skal iverksettes skriver avisa Smaalenene.

Konsekvensene av politikernes budsjettvedtak er at en 116 prosents stilling ved skolen skal vekk. Lærerne har brøkstillinger, og det er ikke sendt ut oppsigelsesvarsel til de berørte lærerne ennå. Men trolig blir to stillinger redusert og tre blir borte.
– Dette betyr at over halvparten av stillingsprosentene blir borte, forklarer rektor Svend Arne Brandsrud.

De barna som i dag har tilbud om dans og teater, samt barna i lek- og læringgruppen får ikke dette tilbudet til høsten. Men tilbud om piano, fiolin, gitar og slagverk vil fortsette.

– Jeg kan jo ikke love noe om et fremtidig tilbud, så lenge jeg ikke har penger å betale lærere med, forklarer Brandsrud.

– Men er det lov å redusere kulturskoletilbudet så mye?
– Det står ikke noe sted hvor stor kulturskolen i en kommune skal være, svarer han.

Gunhild Haug, som er leder for Utdanningsforbundet i Hobøl, betegner det som kulturell fattigdom når kulturskoletilbudet blir så dramatisk redusert.
– Spørsmålet er om dette ikke er et brudd på Opplæringsloven når så mye av bredden i kulturskolen blir borte, påpeker hun.
Å skjære i kulturskoletilbudet betyr at kommunen legger opp til at stort sett bare barn av foreldre med penger nok skal få kulturskoletilbud, skriver Smaalenene i sin leder.

– Slik bidrar Frp-kommunen til at kultur kan gå fra å være en allmenn aktivitet til en ”overklasse”-aktivitet. Den som har penger, kan engasjere privat opplæring. Slike tilbud kryr det av i Hobøls omkringliggende kommuner. Den rød-grønne maktesløshet og manglende viljen til å gjøre kulturskolen lovpålagt støtter opp under dette kulturfiendtlige samfunnet, heter det i lederen.

Seniorrådgiver i Norsk Kulturskoleråd Harry Rishaug sier til Smaalenene at ti andre kommuner også har kutta omtrent like drastisk i kulturskoletilbudet. Bekymringen over utviklingen er så stor at kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell og sentrale politikere i Stortingets kulturkomité er orientert.

– Stoltenberg-regjeringens Soria-Moria-erklæring sier at alle barn skal ha et kulturskoletilbud til en rimelig pris. Men det sier ikke noe om omfanget. Det vi ønsker er forskrifter som sikrer barn et skikkelig kulturskoletilbud, sier Rishaug.

(kr)

Powered by Labrador CMS