Forbruket må ned

Debatt: Vi må finne fram til nye måter å ta ut vår del av verdiskapningen på.

Publisert

Dette er en kommentar til Lars Astrups innlegg, Klodens framtid – kode rød i Utdanning nr 5 i år.

Takk til Lars Astrup som igjen trekker fram et vanskelig, men ikke mindre viktig tema. Det gjennomsnittlige forbruket vårt må ned. Det er vanskelig, det som mange kan oppfatte som å «snakke ned» våre helt rettferdige lønnskrav. Men vi må finne fram til andre måter å ta ut vår rettmessige del av verdiskapningen på, enn på noe som fører til økt forbruk.

Les også: Mange ungdommer er engstelig for klimaendringene

Økt forbruk som lett fører til enda mer nedbygging av natur, økt forurensning og store klima- og miljøskader. Noen av oss forbruker jorda mer enn den tåler. Vi må finne fram til andre måter å ta ut vår andel av verdiskapningen på.

Jeg var blant de som var på Lærerforbundets landsmøte i 1995. Det ble en god diskusjon, også med nyttige kritiske kommentarer og argumenter, men like fullt ble det et stort flertall for vedtak om at vi skulle se på lønnsdannelse i et bærekraftig perspektiv. Flere i Norsk Lærerlag hadde tilsvarende innspill. Men årene etter er det vanskelig å se hvordan dette vedtaket har blitt til praktisk politikk, egentlig har vel lite eller ingenting skjedd?

Årene har gått, og den globale situasjonen har blitt mye mer akutt. Det vi i 1995 så konturene av, ser vi nå mer konsekvensene av i dag. Klima- og miljøsituasjonen er akutt. Nå må arbeidstakerorganisasjonene jobbe fram en ansvarlig lønnspolitikk som ikke også bidrar til enda mer ødeleggelse av den jorda vi bor på og lever av.

Powered by Labrador CMS