Avtroppende kunnskapminister Guri Melby (t.h.) leverer nøklene til påtroppende statsråd Tonje Brenna.

Guri Melby overleverte nøkkelkortet til Tonje Brenna

Torsdag ettermiddag fikk den nye kunnskapsministeren Tonje Brenna overlevert nøkkelkortet til kontoret i Kunnskapsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Under overleveringen sa Tonje Brenna at hun tar fatt på arbeidsoppgavene med ekstra ydmykhet, med tanke på at det er så lenge siden Ap hadde denne statsrådsposten.

Sist gang Arbeiderpartiet satt i regjering, var det SV som hadde kunnskapsministeren. Det er første gang på temmelig nøyaktig 20 år at Ap har kunnskapsministeren; Trond Giske overlot departementet til Kristin Clemet (H) etter stortingsvalget i 2001.

Tonje Brenna

  • Tonje Brenna (født 1987) har vært fylkesrådsleder i Viken fylke siden 2020.
  • Hun har vært gruppeleder for Akershus Arbeiderparti og var valgt inn for Arbeiderpartiet i Akershus fylkesting fra 2007 til 2019.
  • Brenna har vært politisk rådgiver ved Statsministerens kontor under Jens Stoltenbergs ledelse fra 2012 til 2013, og i Justis- og beredskapsdepartementet i 2013. Hun var generalsekretær i AUF fra 2010 til 2012.
  • Som generalsekretær i AUF var hun til stede under terrorangrepet på sommerleiren på Utøya 22. juli 2011. I 2021, ti år etterpå, utga hun boken «22. juli – og alle dagene etterpå».
  • Tonje Brenna vokste opp på Holmlia i Oslo og flyttet til Jessheim da hun var 12 år.

(Wikipedia/SNL/VG)

Brenna har flere ganger gjennom tiltredelsesdagen blitt trukket fram og hyllet av statsminister Jonas Gahr Støre. Både Brenna og næringsminister Jan Christian Vestre overlevde Utøya-angrepet i 2011.

Tonje Brenna håper gårsdagens voldshendelse på Kongsberg ikke splitter samfunnet, men gjør at vi står mer samlet. Hun tror voldshendelsen på Kongsberg satte en støkk i alle.

– De som mistet noen, de som er berørt, de som lever i et lokalsamfunn som sikkert er preget av frykt. Jeg håper at vi ikke skuler på hverandre, men at vi står sammen som samfunn og ikke blir mer splittet, sa hun.

– Måten vi snakker om store hendelser som terror og 22. juli på er relevant for skoleverket, sa Brenna.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS