Vil ha tobakksfri skoletid

Lærere bør ikke få lov til å snuse og røyke i skoletida. Slik lød beskjeden fra dem som Utdanning møtte i Haukelandshallen på Verdens tobakksfrie dag.

Lærerne skulle ikke hatt lov til å røyke eller snuse i skoletida. 16-åringene Sunniva Opuku, Ualan Jalal, Tina Thorbjørnsen og Maria Solheimen er klare i sin dom.

- Det er urettferdig at elever som røyker får anmerkning og en telefonsamtale hjem, mens lærerne kan snike seg bak utgangsdøra å røyke åpenlyst. Lærerne skal liksom være forbilder, sier firkløveret.

- Dessuten ånder det røyk av dem når de kommer i klasserommet, tillegger Ualan.

Sammen med rundt 350 andre ungdomsskoleelever var de fire jentene til stede i Haukelandshallen i Bergen på Verdens tobakksfrie dag 31. mai. Det årlige arrangementet fokuserer på tobakksforebygging blant ungdomsskoleelever, og er et samarbeid mellom Lungeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus, Kreftforeningen, Astma- og Allergiforbundet og LHL.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen åpnet arrangementet, og presiserte at flere restriksjoner må til for å få til målet om et tobakksfritt samfunn.

-Vi må sette begrensninger på hvor røyking er lovlig. Da mine barn var små var det lov å røyke overalt. Det er ganske utenkelig nå, påpekte Strøm-Erichsen, og ønsket seg et røykfritt miljø i skoler og barnehager.

Viktig arena

Andelen unge dagligrøykere har sunket jevnt og trutt de siste årene. Fra 2000 til 2005 ble antall røykere i ungdomsskolen halvert fra ti til fem prosent. Tallet er noe høyere for unge i alderen 16–24 år. I 2010 var det 12 prosent dagligrøykere i denne aldersgruppen, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Likevel er antall røykere synkende også her. I 2009 var det 17 prosent dagligrøykere blant dem mellom 16–24 år, mot 15 prosent i 2008. Samtidig som det blir færre unge dagligrøykere, snuser flere i dag enn tidligere. I 2010 snuste 7 prosent av den voksne befolkningen daglig, og økningen skyldes i stor grad bruken blant unge.

Overlege Birger N. Lærum ved Lungeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus er ikke er fornøyd før skolen er helt tobakksfri. Som overlege ser han hvordan tobakk ødelegger folks liv og helse, og han mener derfor at skoletiden bør være røykfri.

- Eksempelets makt er veldig stor. Å se færre folk som røyker og snuser kan bidra positivt til at færre begynner. Det nytter ikke at foreldre og lærere sier at de unge ikke skal snuse og røyke, dersom de gjør det selv. Da har det ingen effekt, sier Lærum til Utdanning.

Ønsker et forbud

Forbundsleder i Astma- og allergiforbundet Pål Johansen forstår ungdommene som ønsker at lærerne kutter ut snusen og røyken i arbeidstiden.

-Vi må ha en holdningsendring også hos lærere. Elevene er jo mer sammen med lærerne enn med foreldrene sine i løpet av en dag. Lærerne er viktige forbilder, sier han.

Selv mener Johansen at røyking bør være forbudt på skoler og i offentlige organisasjoner. Leder i Kreftforeningen seksjon Vest, Grace Ellen Gjuvsland, er enig i at røyk og snus bør være forbudt i skoletida, både for lærere, elever og studenter.

-Det har vært en flott nedgang i antall unge røykere. Det er ikke lenger så tøft og "in" å røyke. Men vi ser at snus i stor grad har overtatt. Først og fremst vil vi ha et holdningsskapende arbeid, men vi er også for et totalforbud, sier Gjuvsland, og legger til at skolen er et viktig område, fordi det er stedet der mange begynner med tobakk.

- Hvordan arbeider dere for å få tobakken ut av skolen?

-Vi jobber opp mot politikere og administrasjonen i fylkene, ettersom det er de som kan få til et vedtak, sier Gjuvsland.

Susanne Rislå Andersen i arrangementets planleggingskomité skulle helst sett at enda flere elever var til stede på arrangementet. I fjor deltok 700 elever, mot bare 350 i år.

- Jeg skulle ønske at flere lærere engasjerte seg og fikk med elevene hit. Dette er jo en ypperlig anledning til å oppfylle noen av målene omkring rus i læreplanen.

Powered by Labrador CMS