Alvøen skole
Alvøen skole er en av skolene byrådet i Bergen mener de skal få godkjent først.

22 skoler i Bergen mangler fortsatt godkjenning

Nå lover byrådet å rydde opp. I budsjettet for 2024 er det satt av hundre millioner ekstra på tiltak ved skolene.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Bergens Tidende.

Ifølge avisen lover finansbyråd Eivind Nævdal-Bolstad (H) å få alle skolene som ikke krever totalrehabilitering godkjent innen to år. Det betyr at forholdene skal utbedres ved 12 av de 22 skolene som i dag mangler godkjenning. 

Manglende godkjenning betyr at skolen ikke oppfyller krav til for eksempel inneklima, belysning og vedlikehold.

– Ved flere av skolene er det ikke så mye som skal til for å få godkjenningen på plass. Noen sliter med dårlig ventilasjonsanlegg, mens andre har for mange elever, sier Nævdal-Bolstad.

I dag bruker Bergen kommune rundt 200 millioner i året på drift og vedlikehold av skoler. Nå setter byrådet av 100 millioner ekstra til tiltak ved skolene. 

For å få de siste 10 skolene på lista godkjent, vil det imidlertid kreve både mer tid og penger. 

– Flere av disse skolene skal rives eller totalrehabiliteres. Det vil trolig ta flere år før de får en ny helseverngodkjenning, sier Nævdal-Bolstad til Bergens Tidende. 

Alvorlige avvik i 800 norske skolebygg

I 2022 utarbeidet selskapet Multiconsult en rapport om tilstanden i norske skolebygg på vegne av Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG).

Multiconsult sitter på omfattende data om tilstandsgraden på rundt 6000 norske skolebygg. Dette utgjør opp mot 60 prosent av den totale eiendomsmassen til norske skoler. Det er litt over 3000 grunnskoler og videregående skoler i Norge, men hver skole består av flere bygg, derfor er det langt flere skolebygg enn skoler.

Resultatene Multiconsult summerte opp er urovekkende for titusener av norske elever og lærere.

  • 14 prosent av skolebyggene, over 800 bygg, har store eller alvorlige avvik på ventilasjonssystemet. Enten mangler de fullstendig ventilasjonsanlegg, eller de har anlegg med stor sannsynlighet for funksjonssvikt og krav til utskifting innen fem år. Multiconsult skriver i rapporten at dette «er alvorlige avvik, og vil kunne påvirke inneklima i negativ retning».
  • Ytterligere 31 prosent, over 1800 bygg, har vesentlige avvik og utilfredsstillende tilstand.
  • Totalt sett har altså 45 prosent, 2700 av de rundt 6000 skolebyggene, så dårlig ventilasjonsanlegg at det krever utbedringer.
  • I Norge er lærere er blant yrkesgruppene som i størst grad rapporterer om inneklimaproblemer på jobben, viser tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Marius Chramer, leder i FUG, har kalt inneklimaproblemene i Skole-Norge for den store skoleskammen.

– Det er en nasjonal skandale. Og forfallet blir bare verre og verre, sa Chramer til Utdanningsnytt i fjor. 

Powered by Labrador CMS