Sebastian Bjerril avslørete juks ved prestisjeskole og vant pris for det.

Fikk journalistpris for sak om dansk skoleskandale

Skoleledelsen ba lærerne jukse med elevenes resultater

Skolelederen var nominert til å bli årets leder i hele Danmark, men ikke alt var som det skulle være ved skolen. Forrige uke vant fagbladet Folkeskolen pris for å ha rullet opp det som er blitt omtalt som Danmarks største skoleskandale.

Publisert Sist oppdatert

Det var mye som ikke var som det skulle være ved Søndervangskolen i Århus. Journalist Sebastian Bjerril i fagbladet Folkeskolen i Danmark fikk et tips tilbake i 2019.

– Det var noen som sa at lederen ved skolen ikke var så god som hun virket. Skolen var Danmarks mest anerkjente skole. Det var så populært å komme dit at de tok 10 000 danske kroner i betaling for å ta imot besøk. Det er det ingen andre skoler i Danmark som tar betaling for besøk, forteller Bjerril.

Skolen søkte i tillegg støtte fra fond og stipendier. De fikk langt flere midler og var bedre utstyrt enn mange skoler i Danmark.

Vant pris for å avsløre jukseskole

Sebastian Bjerril vant torsdag 1. september journalistpris for sakene han har skrevet om Søndervangskolen.

Forskere, politikere og andre skoler kom i hopetall til skolen for å se på hvordan de jobbet. Skoleledere fra mange land gjestet skolen. Skolen hadde blant annet stor suksess med å løfte tospråklige elever og oppnådde svært gode resultater på tester som var offentlige.

– Mantraet var; «Vi lykkes, dere kan også lykkes.» Andre skoler ville jo også bli like flinke. Men det viste seg at de ikke gjorde alt rett, blant annet fortalte de elevene hva de skulle si på muntlig eksamen. De ga elevene lengre tid på eksamen, målrettet undervisning til prøver og det ble ikke ført fravær. Dette var noe av det de gjorde for å sikre at elevene ved skolen fikk gode resultater, sier Bjerril.

Når elevene ble trukket ut i et fag de skal opp i, er dette noe som skal være hemmelig, for elever og lærere. Men skolen får informasjonen på forhånd. Ved Søndervangskolen informerte ledelsen lærerne om hvilke fag som ble trukket ut og instruerte dem til å øve mot denne eksamen, skriver Folkeskolen.

Lærere klaget på vegne av elevene

For å skrive saken var journalisten avhengig av å få kilder som kunne fortelle om praksisen ved skolen. Til slutt lyktes han med å få tre lærere til å stå frem, men da hadde han jobbet med saken i nesten to år.

– Ingen av de tre jobber ved skolen lengre. For at vi omsider kunne skrive saken var vi avhengige av at de stod frem. Jeg hadde jo snakket med mange, over 20 lærere, som ikke turte å stå frem. De var redd de ikke kom til å få jobb noe annet sted, hvis de fortalte hva som skjedde ved skolen, sier Bjerril.

For å sikre gode resultater skrev også lærere klager på karakterer elevene fikk av eksterne sensorer. Når elevene leverte inn eksamensoppgavene sørget skolen for at oppgavene ble kopiert før de ble sendt til sensor, en praksis som ikke er vanlig ved andre skoler i Danmark, ifølge Folkeskolen.

Når karakterene kom så lærere ved skolen igjennom resultatene og fant ut hvilke karakterer de skulle klage på, i forhold til kopier av innsendte besvarelser de hadde.

Klagen ble utformet av skolen som deretter fikk foreldrene til å skrive under på klagen. Som oftest fikk de da høyere karakter, skriver Folkeskolen.

Les på Folkeskolen.dk: Lærere på aarhusiansk successkole: Vi blev presset til at fuske.

Redd for å fortelle

En lærer som hadde sluttet ved skolen, hadde varslet kommunen for noen år tilbake. Kommunen sjekket opp varselet.

– Rektor sier da at det læreren fortalte ikke stemte, og kommunen godtok dette. Det var også en flott historie for kommunen å ha en skole som hadde så gode resultater. Det var to grupper ved skolen, en som støttet ledelsen og de som ikke gjorde det, forteller Bjerril.

Journalist Sebastian Bjerril.

I dag har hele ledelsen ved skolen sluttet. Mens journalisten jobbet med saken, før den ble publisert, forsøkte flere å stoppe publiseringen.

– Ja, jeg ble kontaktet og fortalt at jeg hadde misforstått alt. At jeg var den dårligste journalist de noen gang hadde møtt. Men heldigvis hadde jeg dokumentasjon på alt og vi var trygge på at det vi publiserte var riktig, sier Bjerril.

Før saken ble publisert og mens skolen fortsatt ble hyllet, var det mange i Danmark, deriblant ledende politikere, som likte å vise til de gode resultatene skolen hadde.

– Men i ettertid har ingen enkeltpolitikere villet kommentere saken. Men saken er blitt referert til som den største skandalen i dansk skole i nyere tid, sier den prisvinnende journalisten Sebastian Bjerril.

Les Folkeskolens oppsummerende sak: Er Søndervang folkeskolens største skandale?

Powered by Labrador CMS