Rekordmange lærere får videreutdanning i praktiske og estetiske fag.

Rekordmange lærere får tilbud om videreutdanning i praktisk-estetiske fag

Aldri før har så mange fått tilbud om fordypning i praktiske og estetiske fag og spesialpedagogikk. Samtidig synker antallet som får tilbud om videreutdanning sammenlignet med fjoråret.

Publisert Sist oppdatert

– Gode og trygge lærere er det viktigste for at elevene våre lærer og trives på skolen. Derfor er jeg glad for at så mange lærere har fått tilbud om faglig fordypning. Det er veldig bra at skoleeierne har støttet lærernes søknader, særlig etter to tøffe år med pandemi og høyt sykefravær, i tillegg til det pågående arbeidet med å hjelpe ukrainske barn, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding.

5.600 lærere får tilbud om videreutdanning denne høsten. Det er 1500 færre enn i fjor, da ble 7100 søknader innvilget.

Les også: Styrking av de praktiske og estetiske fagene har uteblitt

Over 10.000 lærere søkte om videreutdanning til høsten. Nesten 7800 søknader ble godkjent av skoleeier, men i overkant av 2100 søknader ble avvist av Utdanningsdirektoratet. Hovedårsaken til avslag er at søknaden var lavt prioritert av skoleeier.

Ifølge direktoratet har imidlertid alle som søkte om videreutdanning i matematikk, engelsk, norsk, samisk og norsk tegnspråk fått søknaden innvilget. Det samme gjelder søknader fra lærere til videreutdanning i praktiske og estetiske fag.

Søknader innvilget per fag for skolelærere

  • 446 søknader i de praktiske og estetiske fagene
  • 959 søknader i spesialpedagogikk
  • 970 søknader i matematikk
  • 863 søknader i engelsk
  • 881 søknader i norsk
  • 20 søknader i norsk tegnspråk
  • 15 søknader i samisk
  • 124 søknader i profesjonsfaglig digital kompetanse
  • 283 søknader i programmering
  • 112 søknader i begynneropplæring
  • 214 i veilederutdanning
  • 211 søknader i andrespråkspedagogikk

Når det gjelder spesialpedagogikk er det imidlertid ikke nok studieplasser.

– Når det gjelder søknader til spesialpedagogikk er alle søknader innvilget så langt det var ledige plasser på studietilbudene. Noen av studietilbudene i spesialpedagogikk ble imidlertid fulle og dette førte til at søknader ble avslått, heter det på Utdanningsdirektoratets hjemmesider.

– Bedre støtte til elever

Totalt er 959 søknader i spesialpedagogikk innvilget. Det er 400 flere enn i 2021.

450 lærere får innvilget søknaden om videreutdanning i praktiske og estetiske fag. Det er rekordmange og en økning på 40 prosent sammenlignet med i fjor. Da ble 315 slike søknader innvilget.

– Jeg er glad for at vi styrker de praktiske og estetiske fagene. Det er også viktig at vi får flere lærere med spesialpedagogisk kompetanse. Det vil gjøre skolene enda bedre i stand til å fange opp og støtte elever som trenger ekstra oppfølging tidligere, sier Brenna.

Les også: Stor mangel på lærere i praktisk-estetiske fag

50 flere barnehagelærere får videreutdanning

1593 barnehagelærere søkte om videreutdanning til høsten. Av disse får 1050 et tilbud. Det er 50 flere enn i fjor. Økningen skjer hovedsakelig innen spesialpedagogikk.

Ifølge Utdanningsdirektoratet er hovedårsaken til avslag også her fulle studiesteder.

Utdanningsforbundet har tidligere reagert på at en såpass liten andel av barnehagelærerne får tilbud om videreutdanning. I fjor var tallet 2,9 prosent.

Forbundet mener ordningen må endres for denne yrkesgruppen.

– Vi ønsker samme ordning i barnehagen som det er i skolen når det gjelder støtte til videreutdanning for barnehagelærere. Å ta videreutdanning for en barnehagelærer blir i stor grad en utgift for den enkelte selv, uttalte nestleder i Utdanningsforbundet Hege Valås i fjor.

Powered by Labrador CMS