SVs Mona Fagerås vil stenge norske skoler og barnehager.

SV-politiker vil følge Danmark og stenge skolene

Danske myndigheter har bestemt at alle skoler og barnehager skal stenges i to uker. – Norge bør gjøre det samme mener SVs utdanningspolitiske talsperson, Mona Fagerås.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld opplyste Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressekonferanse at alle landets skoler og barnehager blir stengt i to uker.

Antall bekreftede smittede i Danmark er mer enn tidoblet på et par dager, og antallet var 514 da pressekonferansen ble holdt. Dette har gjort at den danske regjeringen nå tyr til vidtrekkende tiltak. Alle skoler og barnehager skal stenges fra og med mandag.

– Jeg vil oppfordre alle familier som har mulighet til det, til å holde barna hjemme allerede fra i morgen, sier Fredriksen.

–Smeltedigel for smitte

Alle offentlig ansatte som ikke har det som betegnes som kritiske funksjoner, vil bli sendt hjem fredag. Ansatte i helsevesenet, eldreomsorgen og politiet blir imidlertid på jobb som vanlig.

De ansatte som sendes hjem, vil likevel motta lønn. Også her gjelder tiltaket i utgangspunktet to uker.

Utdanningspolitisk talsmann i SV, Mona Fagerås, mener Norge bør gjøre som Danmark.

– Skolene er en smeltedigel for smitte, sier Fagerås på epost til NTB.

Hun peker på at der samles hundrevis av barn daglig i aktivitet.

– Det er umulig å drive skole og forhindre at elevene er i fysisk kontakt. All antibac i verden kan ikke forhindre at barn smitter hverandre. Hvis vi innfører strengere tiltak i skoler og barnehager nå, kan vi redde mange liv, sier SV-representanten.

– Store ringvirkninger

I Norge er nærmere 500 personer smittet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Det siste døgnet er det registrert 212 nye tilfeller.

– Helseministeren vil ikke anbefale å stenge alle skoler som de gjør i Polen, Østerrike og nå Danmark. Jeg tror det er en anbefaling han vil komme til å angre på, sier Fagerås – som samtidig tror Norge snart vil være i en situasjon der flere skoler må stenge.

– Det er jeg ganske så sikker på, sier hun.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet sier til Dagens Medisin at et tiltak som å stenge skolene vil ha store ringvirkninger.

– Mange arbeidstakere kan bli tatt ut av arbeidslivet, også fra helsetjenesten, for å passe barn hjemme. Vi må ta inn over oss at slike tiltak er ikke bare for et par uker, men potensielt for mange måneder, påpeker han.

(©NTB)

(©NTB)

Powered by Labrador CMS