Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) i debatt tidligere i år.

Høyre om Hurdalsplattformen:
– De nevner ikke lesing, skriving og regning med ett ord

Den nye regjeringens skolepolitikk handler kun om å senke ambisjonene for læreryrket og reversere krav til kompetanse, mener Høyres Mathilde Tybring-Gjedde.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag la Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum fram regjeringsplattformen de skal jobbe etter de neste fire årene. Hurdalsplattformen bruker sju sider på å liste opp alt de ønsker å gjøre på utdanningsfeltet.

Høyres utdanningspolitiske talsperson, Mathilde Tybring-Gjedde, mener den nye regjeringens politiske løfter ikke vil løse de store utfordringene for elevene i norsk skole.

– De store pengene skal brukes opp på skolemat, fysisk aktivitet og skolefritid, i stedet for flere faglig sterke lærere og bedre oppfølging av elever som sliter, skriver Tybring-Gjedde i en e-post.

Hun mener Hurdalsplattformen vitner om null visjoner for skolen.

– De er ikke opptatt av kvalitet. Skolepolitikken deres handler kun om å senke ambisjoner for læreryrket og reversere krav til kompetanse. De nevner ikke lesing, skriving og regning med ett ord.

– Svekker ambisjonene

Tybring-Gjedde mener Støre og Vedum reverserer satsingen den borgerlige regjeringen har hatt på kunnskap i skolen.

– De fjerner kompetansekrav til lærere og svekker ambisjonene for lærerutdanningen. Dette er politikk som vil gå utover elevenes læring, mestring og gjennomføring og forsterke sosiale forskjeller.

Hun peker på at det fortsatt er tusenvis av elever som går ut av skolen uten å kunne lese, skrive og regne godt.

– Da er det trist at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ikke nevner grunnleggende ferdigheter med et ord.

– Bekymret for mindre åpenhet

Hun viser til at løftet om en «lese-, skrive- og regnegaranti» er borte, og at det heller ikke er signaler om å øke kvaliteten i SFO. Hun tror også fraværsgrensen vil bli svekket.

– Nasjonale prøver skal også endres. Jeg er bekymret for at det betyr mindre åpenhet om resultater i Skole-Norge, og større kvalitetsforskjeller mellom skoler. Arbeiderpartiets og Senterpartiets regjeringsplattform tar skolen bakover. Ikke fremover, avslutter Tybring-Gjedde.

Powered by Labrador CMS