Therese Thyness Fagerhaug og Bård Eirik Ruud leder Unio Oslo kommune.

Lønnsoppgjøret i Oslo er i gang

I dag klokken 10 overleverte Unio i Oslo kravene til Oslo kommune på rådhuset.

Publisert Sist oppdatert

Unio krever en høyere økonomisk ramme enn frontfaget og reallønnsvekst gjennom sentrale lønnstillegg, ifølge unio.no. Lønnsnivå og lønnsutvikling må være i samsvar med utdanning, kompetanse og ansvar. Da må trenden fra siste års tariffoppgjør snus, slår Unio fast.

LES: Her finner du snittlønna til lærerne

Unio Oslo kommune har 13 502 medlemmer i dette tariffområdet per 1.1.2023. Flest medlemmer har Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund.

– Det er behov for konkrete tiltak for å bremse utviklingen, og lønn er et viktig tiltak for å beholde og rekruttere nødvendig kompetanse. Stor svikt i søknader til lærerutdanningene og økning av ubesatte sykepleierstillinger i Oslo kommune viser alvoret vi står i, sier forhandlingsleder Therese Thyness Fagerhaug i Unio Oslo kommune.

Thyness Fagerhaug peker på at Oslo er en by der det er dyrt å bo, og det er kort vei til både boliger og arbeidsplasser i nærliggende kommuner.

– Oslo kommune må derfor vise at de har konkurransedyktige lønnsbetingelser for Unios medlemmer. Da må de snu trenden fra de siste års tariffoppgjør. I flere år viser nemlig Oslo kommunes lønnsstatistikk at det er andre enn Unios gruppe som er prioritert. Det må rettes opp i årets oppgjør, krever Thyness Fagerhaug.

Unio krever:

  • En høyere økonomisk ramme enn frontfaget
  • Reallønnsvekst gjennom sentrale lønnstillegg

Kravet til LO og Fagforbundet er en lønnsutvikling på linje med frontfaget 2023.

– Vi krever likt lønnstillegg for alle og et løft for de lavtlønte i mellomoppgjøret for Oslo kommune, sier Fagforbundets Per Egil Johansen, som er forhandlingsleder for LO Kommune Oslo ifølge NTB.

I frontfaget ble det til slutt enighet om et oppgjør med en ramme på 5,2 prosent.

– Kommunal sektor er blitt hengende etter i lønnsutviklingen i tre år på rad. Det er en utvikling som ikke kan fortsette, sier leder Roger Dehlin i Fagforbundet Oslo.

De mener at løsningen derfor må være kronetillegg og ikke prosenter.

LO Kommune Oslo representerer mer enn 18.000 arbeidstakere i Oslo kommune.

Krav om reallønnsvekst

Akademikerne har også startet sine lønnsforhandlingene med Oslo torsdag. De forhandler for over 4.000 høyt utdannede i hovedstaden. De går inn i forhandlingene med krav om reallønnsvekst.

– Oslo kommune trenger høyt utdannede for å levere gode tjenester. Etter år med reallønnsnedgang er det viktig at kommunen sørger for at nøkkelkompetanse ikke forsvinner til privat sektor, sier forhandlingsleder for Akademikerne Julius Okkenhaug.

Klare for tøffe forhandlinger

YS har også krav om reallønnsvekst, og sier de er klare for tøffe forhandlinger.

– Nå må våre medlemmer få et ekstra lønnsløft som sikrer reallønnsvekst, sier forhandlingsleder for YS Kommune Oslo, Mona Bjørnstad.

YS krever at kommunal sektor får mer enn frontfagsrammen.

Fristen for å bli enige i kommuneoppgjøret er 30. april klokken 24.00.

Powered by Labrador CMS