Bildet er en illustrasjon.
Bildet er en illustrasjon.

Økning i voldshendelser ved barneskolene i Lindesnes

På ett år er antall trusler og voldsepisoder utført av elever overfor ansatte nesten doblet i Lindesnes kommune. Økningen gjelder særlig barneskolene.

Publisert Sist oppdatert

– Det er selvsagt en sterkt betenkelig utvikling. Det går ut over de ansatte og medelevene, men det handler også om et barn som ikke har det greit, sier konstituert kommunalsjef for oppvekst Agnethe Hinna Hovdenak og fagsjef for skole Erik Tronstad til Fædrelandsvennen.

Gjennom hele året har antall trusler og vold økt på skolene. I november ble det meldt om 48 tilfeller mot 25 i samme måned i fjor. Tronstad oppgir til Fædrelandsvennen at det dreier seg om spytting, kloring, biting, spark og slag, eller at det blir kastet gjenstander etter voksne eller medelever.

Flere steder i landet melder om økt vold i skolen. Også i Sandefjord er det mer enn dobbelt så mange hendelser i høst, kontra i fjor høst.

Les også: Utdanningsforbundet: Vald og trugsmål mot lærarar trugar rekrutteringa til skulen

Ble politianmeldt

Totalt har de ansatte meldt fra om 200 tilfeller av vold og trusler på skolene de siste par årene. 172 av disse er på barneskolene.

Hos kommunen oppgir de sier at lærerne er blitt mye flinkere til å melde fra.

– Derfor skyldes ikke økte tilfeller av vold og trusler nødvendigvis bare at det er flere episoder. Lærerne sier i langt større grad ifra, sier Tronstad.

Nylig ble en episode på en ungdomsskole i kommunen politianmeldt. En elev hadde truet både medelever og lærere med en gjenstand.

– å melde fra

Leder for Utdanningsforbundet i Lindesnes, Anita Tronstad, sier at de «stresser» sine medlemmer i at de må melde fra om volds- og trusselepisoder.

– Før om årene var det liten kultur for å melde fra. Men skal vi få gjort noe med denne utviklingen, må vi vite faktum, sier hun.

Kommunen bekrefter at det er eksempler på sykemeldinger knyttet til voldshendelsene.

Powered by Labrador CMS