Kari Nessa Nordtun (37) fra Arbeiderpartiet er utnevnt til ny kunnskapsminister.

Kari Nessa Nordtun blir ny kunnskapsminister

Jonas Gahr Støre har kunngjort flere omrokeringer i regjeringen. 

Publisert Sist oppdatert

Kari Nessa Nordtun (Ap) overtar som kunnskapsmininster etter Tonje Brenna, som overtar posten som arbeids- og sosialminister etter partikollega Marte Mjøs Persen (Ap).

Kari Nessa Nordtun (37 år) var ordfører i Stavanger fra 2019 til 2023. Hun måtte gå av etter høstens kommunevalg, men fikk æren av å være en av få Ap-topper som klarte å øke partiets oppslutning i valget. 

Siddisen har fått tildelt flere tunge oppgaver i partiet de siste årene. Hun ledet blant annet Arbeiderpartiets energiutvalg fram mot landsmøtet i vår, og har fått plass i programkomiteen som skal snekre sammen et nytt partiprogram før neste stortingsvalg.

Nordtun er utdannet jurist ved Universitetet i Bergen. Hun har arbeidet som advokat for advokatfirmaet Sjødin, Meling & Co, og deretter for advokatfirmaet Elden DA. Hun var blant annet bistandsadvokat for fornærmede og etterlatte i 22. juli-saken. 

Kari Nessa Nordtun har vært folkevalgt i Stavanger bystyre siden 2011. Hun har vært medlem av formannskapet i Stavanger fra 2013, kommunalutvalget fra 2015 og kommunalstyret for byutvikling i Stavanger fra 2015. Fra januar 2017 var hun gruppeleder for Stavanger Arbeiderpartis bystyregruppe.

Nessa Nordtun er datter av Stavangers tidligere ordfører og stortingsrepresentant (Ap) Tore Nordtun. 

Ber Nordtun stoppe «reverseringspolitikken»

Høyres utdanningspolitiske talsperson sender sine gratulasjoner til Nordtun og er tydelig på hva han ønsker seg av den ferske kunnskapsministeren. 

– Jeg vil gratulere Kari Nessa Nordtun som ny kunnskapsminister og ser frem til godt samarbeid. Nå håper jeg hun tar tak i de negative utviklingstrekkene i skolen knyttet til økende fravær, skolevegring, mobbing og elevens leseferdigheter. Nessa Nordtun har nå muligheten til å vise at hun faktisk prioriterer kvalitet og kunnskap ved å stoppe reverseringspolitikken som har preget Tonje Brennas periode, skriver Sanner i en e-post til Utdanningsnytt. 

Men legger til: 

– Jeg vil samtidig takke Tonje Brenna for samarbeidet. Vi har vært uenige på mange områder, særlig knyttet til reverseringspolitikken og innstramminger for friskoler og private barnehager, men Brenna fulgte på en god måte opp Solberg-regjeringens forslag til ny opplæringslov, og vi fikk sammen til en bred politisk enighet om den nye loven for Skole-Norge.

Venstres forventninger

Venstres nestleder og utdanningspolitiske talsperson Abid Raja forventer at Nordtun vil stå fast på prinsippet om likebehandling mellom private og kommunale barnehager, og foreldrenes valgfrihet til å velge hvilken barnehage barna deres skal gå i.

Han oppfordrer også til å fjerne grendeskoletilskuddet. – Det er store utfordringer i skolesektoren som må løses umiddelbart, og et godt sted å starte er å fjerne regjeringens grendeskoletilskudd og bruke de godt over 1,3 milliardene på å løse utfordringene som sektoren står overfor, uttaler Raja. 

SV ser fram til samarbeid med Nordtun

Grete Wold, utdanningspolitisk talsperson for SV, håper Nordtun tar med seg den rødgrønne skolepolitikken fra Stavanger for å demme opp for den politiske dreiningen i kommunene.

– Hun har ledet en kommune som sammen med SV har innført gratis skolemat og mer gratis SFO enn det regjeringen har gått inn for. Det lover godt for skolepolitikken fremover, uttaler Wold.  

Grete Wold legger til at Nordtun bør ta med seg flere skolepolitiske tiltak fra Stavanger, og nevner blant annet mer gratis SFO, gratis skolemat, flere ansatte og avkommersialisering av barnehagene. 

Powered by Labrador CMS