Elevene må ha nesten fem i snitt for å komme inn på de beste videregående skolene

De mest populære videregående skolene ligger i sentrum av landets største byer, og elevene må ha fem i nesten alle fag for å komme inn.

Publisert

Første runde med inntak til videregående er ferdig, og for å komme inn på studiespesialisering på de mest populære skolene kreves det opp mot fem i snitt. I Oslo har Elvebakken videregående skole høyest karakterkrav. Den siste eleven som ble tatt inn til studiespesialisering i første opptaksrunde, har 49,6 poeng.  

Amalie Skram videregående skole var den vanskeligste å komme inn på i Bergen. Der var nedre poenggrense 49,4 etter første opptak.

Sentrumsskolene krever mest

- Hvilke skoler som er mest populære, varierer litt. Det er for eksempel alltid sånn at skoler som er nye eller nyoppusset, får flere søkere, sier Helge Eide. Eide er seksjonssjef for avdeling for kvalitet, analyse og dimensjonering i Rogaland fylkeskommune. Men sentrumsskolene holder seg på topp år etter år. Stavanger katedralskole var den vanskeligste å komme inn på for elever som valgte studiespesialisering i oljebyen. Her måtte ungdommene ha over 48,3 poeng for å bli tatt inn ved første inntak. 

- Nedre poenggrense sier likevel ikke noe om hvor mange søkere skolene har. For eksempel har St.Olav dobbelt så mange klasser, og om man ser på gjennomsnittskarakterene til elevene, er nok de høyere på St.Olav enn på Katedralskolen, sier Eide. St.Olav videregående hadde en nedre poenggrense på 45.3 i første inntak.

Katedralskolene holder stand

Både i Oslo, Bergen og Stavanger er katedralskolene blant skolene som krever gode karakterer fra ungdomsskolen for å få plass. Poenggrensen ved Oslo katedralskole var 49,1 etter første inntak, og ved Bergen katedralskole krevdes 45 poeng. Inntakskontorene i Trondheim, Kristiansand og Tromsø offentliggjør ikke poenggrensene for de ulike skolene.

Andre inntak er i slutten av juli og starten av august.

 

Skolene med høyeste karakterkrav:

Oslo:

1. Elvebakken videregående 49,6 poeng

2. Nydalen videregående 49,4 poeng

Bergen:

1. Amalie Skram videregående  49,4 poeng

2. Bergen Katedralskole 45 poeng

Stavanger:

1. Stavanger katedralskole 48,3 poeng

2. St.Olav 45,3 poeng

Disse skolene tilbyr studiespesialisering, og tallene viser nedre poenggrense etter første inntak. Elevene får karakterer fra 1 til 6 i ungdomsskolen. 5 i alle fag gir en poengsum på 50. 

 

Powered by Labrador CMS