Mandag neste uke skulle 264 ungdomsskoleelever møte til første skoledag etter ferien. Nå blir skolestarten utsatt på grunn av streik.

Streik: Elevene møter stengt skole

Mandag skulle 264 ungdommer starte på Hagebyen skole i Harstad, men 22 av lærerne er tatt ut i streik. – Det blir ikke skolestart her på mandag.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange telefoner og mye å organisere. Nesten alle lærerne på skolen er i streik, så det er umulig å få til skolegang for elevene våre, sier Martin Haugland, plasstillitsvalgt på Hagebyen skole i Harstad i Troms.

På skolen er alle lærere som er organisert i Utdanningsforbundet, tatt ut i streik. Og de utgjør nesten alle lærerne på skolen. Det ble klart da Utdanningsforbundet varslet opptrapping av lærerstreiken. Tillitsvalgt på skolen, Martin Haugland, sier at det sitter langt inne å streike ved skolestart.

– Denne streiken er ikke hyggelig, men nødvendig. Streikeviljen er stor, sier Haugland. Han er ny som plasstillitsvalgt og har hatt det travelt etter at det ble kjent at skolen han jobber på er en av de som er tatt ut i streik. Hagebyen skole ligger i utkanten av Harstad sentrum og er en ren ungdomsskole. Her går det 264 elever. Fra mandag skal 22 lærere streike.

– I år får vi et stort 8. trinn. Men de får ikke den skolestarten de skulle hatt, sier Haugland. Selv om streiken rammer elevene nå, mener han den vil komme dem til gode på lang sikt.

– Skolene her i landet har et kjempestort rekrutteringsproblem og mange ufaglærte. Bedre lønns- og arbeidsvilkår vil ikke bare øke rekrutteringen, men også sørge for at vi får beholde de gode og erfarne lærerne i skolen , sier Haugland.

Les også: Nord-Norge: – Streiker for å få flere pedagoger

Streikevilje

Utdanningsforbundet har tatt ut til sammen 24 lærere i streik i Harstad. Harstad skole, som ligger midt i sentrum er ikke tatt ut ennå.

– Jeg tror lærerne har støtte i folket, men tidspunktet for streiken er litt vanskelig. Mange er frustrerte etter flystreiken i sommer. I tillegg har det vært pandemi som rammet elevene hardt. Men det er likevel viktig at vi markerer at vi ikke finner oss i den dårlige lønnsutviklingen, sier lærer ved Harstad skole, Tone Solsvik.

Harstad skole er klar til å ta imot elevene etter skoleferien.

Tøffe pandemiår

– De to pandemiårene vi har vært gjennom, har vært utfordrende for lærerne. De jobbet utover kveldene og måtte lære seg mye nytt. Det gjorde de uten å klage, men når lønnsoppgjøret kommer, opplever de at de ikke får anerkjennelse for jobben, sier Solsvik.

– Lærerne er blant dem som får dårligst uttelling for utdanningen sin. De har minimum fem år på høyskole/universitet, høyt studielån og får en jobb der de tjener lite i forhold til utdanningslengde og kompetanse. Det gir streikevilje, sier Solsvik. Foreløpig er ingen barneskoler i byen rammet av streiken, men på Harstad skole er de klar.

– Lærerne ønsker helst å stå i klasserommet, men denne saken er viktig for oss, sier lærer Tone Solsvik.

– Dersom vi skal klare å rekruttere og beholde lærere er det viktig at lærere blir anerkjent, sier rektor ved Harstad skole, Kjersti Irene Frostad. Lærer Tone Solvik er enig:

Rektor på Harstad skole, Kjersti Irene Frostad og lærer Tone Solvik støtter lærerkollegaene som allerede er tatt ut i streik.

– Gjennom denne streiken kan vi arbeidstakere gi beskjed om hvordan vi vil ha det. Kanskje blir det ikke mer penger i år, men forhåpentligvis ved neste lønnsforhandling.

På Hagebyen skole går planleggingsdagene som planlagt.

– Nå har vi planleggingsdager her på skolen. Men mandag blir det streikemøte, sier Haugland.

Powered by Labrador CMS