Høyres ordførerkandidat i Trondheim, Kent Ranum

Fortsatt strid om makt i flere storbyer

Etter valget 11. september ble det klart at de borgerlige tar over i Kristiansand og Stavanger. Men i Oslo, Bergen, Tromsø og Trondheim forhandles det fortsatt.

Publisert Sist oppdatert

Før kommune- og fylkestingsvalget var det stor spenning knyttet til hvem som ville få politisk makt i de seks byene Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger Kristiansand og Oslo.  Etter at valget er gjennomført, pågår det nå sonderinger mellom flere partier om nye politiske plattformer.

Først når det blir klart hvilke partier som vil inngå et forpliktende politisk samarbeid, blir det mulig å si noe om hvilke politiske konsekvenser valget får for barnehage- og skolesektoren. Partiene har nå en måned på seg til å utarbeide en ny politisk plattform for sin by.

Utdanning møtte før valget de to ordførerkandidatene i Trondheim, Kent Ranum fra Høyre og Emil Raaen fra Arbeiderpartiet. For øyeblikket ligger det an til at Ranum kommer til å få ordførerkjedet rundt halsen. Men forhandlingene om ny plattform er ennå ikke mål.

Les også: Kjemper om makten i de store byene

Oslo

I Oslo ble det en knapp borgerlig valgseier. Men forhandlingene om nytt byråd er krevende. Tirsdag 26. september brøt Venstre forhandlingene med Fremskrittspartiet (Frp) og Kristelig Folkeparti (Krf) i Oslo. Dermed er drømmen om et borgerlig flertallsbyråd i Oslo foreløpig forlatt. Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg forhandler nå videre med Oslo Venstres fraksjonsleder og bystyremedlem Hallstein Bjercke om et mindretallsbyråd med støtte fra Frp og Krf.

Bergen

I Bergen pågår det harde forhandlinger om byrådsmakten etter et jevnt valgresultat. Høyres byrådslederkandidat Christine Meyer innledet først samtaler med Frp, Sp, Bergenslisten, INP og Pensjonistpartiet. Men fredag 22. september ble det klart at Meyer nå går for å danne et mindretallsbyråd med Sp og Frp. 

Etter hard ordveksling mellom Meyer og Aps byrådslederkandidat Rune Bakervik i starten av september, har sistnevnte den 25. september innledet forhandlinger med Høyre om Bergens store kampsak, ny trasé for bybanen.

Trondheim

I Trondheim var valgresultatet jevnt, men de borgerlige partiene endte med et knapt flertall. Dermed er de borgerlige partiene i gang med forhandlinger om et maktskifte etter at Arbeiderpartiet (Ap) og tidligere ordfører Rita Ottervik har styrt byen i 20 år.

I Trondheim er Senterpartiet jokeren. Høyres ordførerkandidat Kent Ranum har derfor innledet forhandlinger med MDG, Venstre, Sp, KrF og Pensjonistpartiet. Fordi Senterpartiet nekter å samarbeide med Rødt, minker sjansene for at Arbeiderpartiets ordførerkandidat og tidligere lærer Emil Raaen får mulighet til å ta over ordførerkjedet. 

Trondheim kan få ny politisk styreform med parlamentarisme, byråd og byrådsleder, slik Oslo og Bergen allerede har. Det er det nye bystyret skal bestemme om de vil ha et byråd som sitt øverste politiske organ.

 Tromsø

I Tromsø erklærte Aps ordførerkandidat Gunnar Wilhelmsen valgseier allerede valgnatten. Men han trenger SV, MDG, Sp og Rødt for å sikre flertall i det nye kommunestyret. Høyres ordførerkandidat Anne Berit Figenschau aksepterte valgnederlag samme kveld. Men i Tromsø har borgerlig side ikke helt gitt opp. Stortingsrepresentant for Høyre i Troms, Erlend Svardal Bøe, sier til NRK at han sonderer rundt et alternativt flertall. Senterpartiets ordførerkandidat i Tromsø, Kathrine Strandli, sier hun er åpen for å diskutere også med borgerlig side.

 Stavanger

I Stavanger ble Arbeiderpartiet største parti, men valgresultatet viste et knapt borgerlig flertall. Dermed ser det ut til at Stavangers populære ordfører og ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun (Ap) blir nødt til å gi fra seg ordførerkjedet til Høyres Sissel Knutsen Hegdal (H). 

Hun får med seg Henrik Halleland (KrF) som varaordfører. Flertallet består av Høyre, Frp, Venstre, KrF og Pensjonistpartiet.

 Kristiansand

I Kristiansand ble det klart borgerlig flertall og Høyres Mathias Bernander blir byens nye ordfører. Høyre undertegnet før valget en valgteknisk samarbeidsavtale med Venstre, KrF, Frp og Sp.

Powered by Labrador CMS