Hvordan velge fagforening – en kort innføring

Debatt. Solidaritet, samhold og likeverd er noen av grunnverdiene til Utdanningsforbundet, til forskjell fra individualisme og ulikhet.

Publisert

For noen uker siden hadde jeg en interessant samtale med en bekjent av meg. Han er en oppegående kar, men er som folk flest mindre opptatt av politikk. Vi pratet om hva man burde stemme i politiske valg fremover, først og fremst kommende stortingsvalg. «Hva er viktig for deg?» spurte jeg. Som de fleste andre, så var han mest opptatt av enkeltsaker, og ikke det langsiktige målet for samfunnet til de ulike partiene. Og det er helt greit, sånn er vi mennesker, meg inkludert.

Man kan selvsagt også la være å stemme, men har da ikke lov å klage i etterkant, litt klisjeaktig. Ingen er enig i alle kampsakene til «sitt» parti, og man kan gjerne være enig i enkeltsaker fra partier på den andre enden av den politiske skalaen. Men grunnverdiene er ofte helt forskjellige. Hvilket samfunn får vi hvis vi følger parti A sin politikk i 10 år, eventuelt parti B sin politikk i 10 år? Jo, ganske så ulike, og her er kjernen bak valg av parti. Grunnverdiene i partiet. De må være førende for valget, førende på tvers av enkeltsaker.

Hva har så dette med valg av fagforening å gjøre? Jo, ganske mye. Før jeg ble tillitsvalgt, jobbet jeg på en videregående skole i Lier, og som lektor er det flere fagforeninger som gjerne vil ha meg som medlem. Jeg er ikke enig i all politikken til Utdanningsforbundet, så hvorfor da være medlem? Noen sier fordi vi er størst. Ja, vi er størst, og det har sine klare fordeler, men det er ikke et argument i seg selv. Noen mener det er mange flinke folk i Utdanningsforbundet. Det er jeg helt enig i, men det er helt sikkert flinke folk i de andre fagforeningene også.

Så hvorfor da være medlem? Jo, grunnverdiene igjen. Å se hele mennesket, fra barnehage til høyere utdanning, er mye viktigere enn smale nisjer i utdanningssektoren. Ting henger ofte sammen her i livet, også de ulike stadiene av skolegangen. Solidaritet, samhold og likeverd er noen av grunnverdiene til Utdanningsforbundet, til forskjell fra individualisme og ulikhet. Dette er grunnverdier jeg mener er essensielle for at vi skal skape gode og trygge arbeidsplasser for alle ansatte, og den beste utdanningen for det mest verdifulle vi har, våre barn og ungdom. Derfor mener jeg at politikken til Utdanningsforbundet fører til den beste skolen over tid.

Derfor velger jeg Utdanningsforbundet.

Powered by Labrador CMS