Tomme klasserom som følge av mange tusener streikende lærere i Nord-Irland.

Tusenvis streiket i Nord-Irland

Flere lærerorganisasjoner deltok i en halvdagsstreik for langt bedre lønn og bedre arbeidsbetingelser i Nord-Irland 21. februar.

Publisert

De fleste skolene i Nord-Irland var stengt til midt på dagen under streiken. Det er seks år siden sist lærerne streiket, ifølge det britiske kringkastingsselskapet BBC.

De involverte lærerfagforeningene var NEU, den største fagforeningen for britiske lærere (National Education Union), NASUWT, den nest største fagforeningen for lærere i Storbritannia, som organiserer pedagoger fra hele skoleløpet (National Association of Schoolmasters and Union of Women Teachers); INTO som er den irske lærerorganisasjonen for lærerne i grunnskolen (Irish National Teachers´ Organisation); UTU, det vil si Ulster-lærernes fagforening (Ulster Teachers Union).

– Levekostnadskrise

– Lønningene for lærere har falt med nesten 40 prosent siden 2010. Nord-Irland står overfor den verste levekostnadskrisen i en generasjon. Lærerlønna holder ikke tritt med de økte beløpene på regningene, sa Ian McGonigle, leder i NEU Nord-Irland til nettutgaven til dagsavisen Belfast Telegraph.

Les også: Vil stramme kraftig inn på streikeretten til lærere i Storbritannia

– Vi streiker ikke bare for oss selv, men for læreryrkets fremtid. Vi kjenner alle utbrente lærere i hopetall som må jobbe deltid eller er langtidssykemeldt. Vi kjenner alle nyutdannede kolleger som grunnet lav begynnerlønn får redusert inntjeningsevne i hele karrieren, fortsatte han.

McGonigle understreket at det store antallet ulønnede timer slår lærere i bakken.

– Forventningene Utdanningsdepartementet, myndighetene og skoleledere har til lærere, uten rett kompensasjon, er ikke bærekraftig.

– Tilbyr lønnskutt, ikke lønn

Nestleder i NEU Nord-Irland, Edel McInerney, påpekte ovenfor BBC NI at summen som er tilbudt lærerne, er så lav at det faktisk er et lønnskutt de tilbyr, ikke en lønnsavtale.

McInerney, som selv er fysikklærer, sa til Belfast Telegraph at barna sviktes av en regjering som ikke er villig til å investere i deres fremtid.

– Skaden som er påført utdanningssystemet grunnet systematisk underfinansiering det siste tiåret, er den virkelige trusselen mot fremtiden til våre barn og unge, sa Gerry Murphy, leder for INTO i nord.

– Lærernes fagforeninger har fått nok: nok av å tvinges til å akseptere lønninger som ikke har økt reelt de siste 15 årene, nok av økt arbeidsmengde, nok av å måtte kompensere for manglende ressurser og manglende støtte til skoleelevene, sa han.

– Risikerer flere streiker

Ifølge lærerorganisasjonen NASUWT viser forskning de siste 13 årene kutt på 38 prosent i lærerlønna. Ifølge mediene krever NASUWT 12 prosent mer lønn for 2022/23.

– Utdanningsdepartementet og arbeidsgivere må handle raskt for å tilby en rettferdig lønnsøkning eller risikere ytterligere streikeaksjoner, sa Justin McCamphill i NASUWT Nord-Irland.

I en kommentar skriver BBCs Robbie Meredith at det er vanskelig å se hvordan dette skal løses, med mindre myndighetene har en betydelig mengde ekstra midler å tilby som fagforeningene ville være fornøyde med – og de leter etter en økning rundt inflasjonsraten.

Fikk du med deg denne? Alle grunnskoleelever i London får gratis skolemat neste år

Utdanningsdepartementet melder at budsjettet er under reelt press. Ifølge BBC var lønnstilbudet til arbeiderne for 2022–23 på 1400 pund. Fagforeningene kontret med å påpeke at det var lavere enn inflasjonen.

Også helsefagforeningene deltok i streikene over hele Nord-Irland. Tillitsvalgte skal møte departementet senere i uke 8 for videre samtaler.

Powered by Labrador CMS