Lærerne får ingen vaksineløfter fra Erna

Statsminister Erna Solberg (H) vil fortsatt ikke svare på om regjeringen vil prioritere lærere i vaksineringen.

Det er mange som har tatt til orde for å prioritere lærere i vaksinekøen. Nylig grillet Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg kunnskapsministeren i Stortingets spørretime om hvorfor vaksineringen av skole- og barnehageansatte uteblir. Også skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, sier lærerne bør prioriteres.

– Det er bra for barna, for våre ansatte og for foreldre og deres arbeidsgivere, sier hun.

I fase 2 av vaksineringen vil det være naturlig å se på om lærere skal prioriteres, sa statsministeren i spørretimen i Stortinget onsdag.

Men Norge er ikke kommet til fase 2 ennå, påpekte hun.

Tvert imot er Norge fortsatt i gang med fase 1, det vil si vaksineringen av voksne over 45 år og personer med underliggende sykdommer ned til 18 år.

Også fylkeslederne i Utdanningsforbundet har kommet med en bønn om å sørge for vaksiner til landet lærere. «I en tid der mange blant annet er bekymret for tapt læringsutbytte, burde det være et lett valg å sikre elevene friske lærere», skriver de i en felles uttalelse.

Les denne: Julia har hatt kreft og er redd for å bli smittet på jobb

Solberg ga ingen konkrete signaler om hva konklusjonen vil bli, men trakk fram at lærere ikke har hatt større risiko for å bli smittet, med unntak av i noen av de mest utsatte bydelene i Oslo.

Det var Ap-leder Jonas Gahr Støre som krevde svar om saken.

Han trakk fram at Verdens helseorganisasjon (WHO) har sagt at personell som jobber med barn og unge, bør prioriteres i fase 2 av vaksineringen. Støre viste også til at Folkehelseinstituttet i et faglig råd i april åpnet for å la lærere rykke fram i vaksinekøen.

– Ansatte i skoler og barnehager kan ikke beskytte seg med avstand eller verneutstyr, sånn som andre som må være fysisk på jobb, kan, sa Støre.

FHI har allerede rådet til å prioritere pedagogisk personell ved stor smittespredning.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS