Terje Skyvulstad, nestleder i Utdanningsforbundet.

Brudd i PBL-meklingen
– barnehagestreik fra mandag

Det blir streik i private barnehager i PBL (Private Barnehagers Landsforbund) fra mandag 17. oktober.

Publisert

Natt til lørdag ble det brudd i meklingen mellom Private Barnehagers Landsforbundet, Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta. Dermed blir det streik i PBL-barnehager fra mandag 17. oktober.

I første om gang vil totalt vil om lag 1000 barnehageansatte, deriblant 500 av Utdanningsforbundets medlemmer i over 100 PBL-barnehager, gå ut i streik. Fra torsdag trappes streiken opp med ytterligere 1000 personer.

Her ser du hvor det blir streik fra mandag.

Partene var så langt fra hverandre at riksmekleren ikke så noen grunn til å legge frem en skisse til løsning. Det skriver Utdanningsforbundet på sine hjemmesider.

– Vi er opprørt og forbannet på vegne av våre medlemmer. Vi mener det er avtalebrudd når PBL nå går tilbake på løfter de forpliktet seg til i skriftlige protokoller fra tidligere lønnsoppgjør, sier forhandlingslederne, Anne Green Nilsen (Fagforbundet), Terje Skyvulstad (Utdanningsforbundet) og Trond Ellefsen (Delta) i en felles uttalelse.

– Løftebrudd fra PBL

Utdanningsforbundets forhandlingsleder, Terje Skyvulstad, synes det er leit at det ikke var noen annen utvei.

– Først vil jeg beklage overfor de foreldrene og barna som trenger oss og som dette går utover, dette er ikke en streik vi ønsker. Dessverre gir ikke PBL oss noe annet alternativ. De har lovet oss en bedre pensjon flere ganger, men nå vil de ikke gi oss det.

– Dette er et løftebrudd fra PBL, og det kan vi ikke godta. I protokollene fra 2019, 2020 og 2021 var det enighet om at det skulle på plass ny AFP senest fra 1. januar 2023. Dette forsøker PBL nå å gå bort fra, men nå må denne livsvarige AFP-en på plass, krever Skyvulstad.

PBL på sin side har avvist påstanden om løftebrudd. I et intervju med Utdanningsnytt torsdag sa kommunikasjonsdirektør i PBL, Marius Iversen at det «ikke står på viljen, men på evnen til å levere et oppgjør på nivå med oppgjøret for ansatte i kommunale barnehager.»

– I verste fall får vi på sikt et A- og B-lag i sektoren som direkte vil ramme kvaliteten på tilbudene. Det burde bekymre også fagforeningene, sa Iversen.

– Minst like god avtale

På spørsmål om hvordan det som står i en avtale forhandla fram av partene kan være uklart svarte Iversen:

– I de tre protokollene peker partene på en retning for en framtidig AFP, men PBL har verken der eller i andre sammenhenger gitt noe løfte om at barnehagene skal inn i Fellesordningen for privat AFP. Det tror vi alle som leser avtalene ser. Derfor reagerer vi sterkt på påstandene fra fagbevegelsene om løftebrudd.

PBL sier de i dag har en tjenestepensjonsordning som i sum er minst like god som ytelsene i det offentlige.

– En innmelding i denne ordninga vil som sagt ha en engangskostnad på 1,4 milliarder kroner. Både framtidige kostander og innholdet i ordninga er uavklart fordi forhandlingene er langt på overtid. Derfor ville det være helt uansvarlig å avtale en slik overgang nå, sa Iversen.

Får tilskudd

Arbeidstakerforeningene har reagerte på at PBL trekker inn finansieringsordningen av private barnehager inn i lønnsforhandlingene.

– PBL-barnehagene får tilskudd til pensjon av det offentlige, som skal dekke deres pensjonskostnader, sier UDF-nestleder Terje Skyvulstad.

– Om det er unntak, er det noe de må ta med regjeringen. De som jobber i barnehagene er langt fra å være noen lønnsvinnere, da blir helt feil at de i tillegg skal en dårligere pensjon. De ansatte i barnehagene må få på plass AFP-ordningen som gjelder i norsk arbeidsliv ellers, altså et livsvarig tillegg til folketrygd og tjenestepensjon.

Powered by Labrador CMS