Lærer Marita Kvanli får støtte fra Sivilombudet.

Innkalt til møte etter Halloween-spøk:
Lærer får full støtte av Sivilombudet

Læreren ble kritisert av kommunen for å ha lagt ut et humoristisk bilde av en venninne utkledd som rådmannen.  

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er veldig glad for uttalelsen, og for at den var så tydelig. Jeg er lettet over at avgjørelsen er kommet. Det har vært en lang prosess, sier lærer Marita Kvanli til Utdanningsnytt. 

Det startet med et ganske uskyldig Facebook-innlegg. Kvanli hadde lagt ut et bilde av en venninne med Halloween-kostyme i fjor. Venninnen hadde kledd seg ut som rådmannen i kommunen, og gikk rundt med en koffert der det sto «død over distriktene». 

Kvanli la ut bildet av venninnen på Facebook med denne teksten:

«Det skumleste man kan få på døra. Rådmannen Selveste. Med budskapet «død over distriktene». Dagens beste kostyme.»

Men spøken ble ikke tatt spesielt godt imot av kommunen. Formannskapet tok avstand fra innlegget, og ordføreren kritiserte det i media. I tillegg ble læreren kalt inn til et møte av kommunens administrasjon, der hun ble oppfordret til ikke å komme med lignende ytringer på et senere tidspunkt. 

Saken gikk sin seiersgang i fjor, både i lokale og nasjonale medier. Mange reagerte på det de mente fremsto som en vel hårsår reaksjon fra kommunens side. Blant annet omtalte kjendisadvokat Brynjar Meling Tjeldsund kommune som «Krenksund»

Støtte fra Sivilombudet

Saken ble klaget inn til Sivilombudet. I en fersk uttalelse har ombudet kommet frem til at kommunen har krenket Kvanlis ytringsfrihet og psykososiale arbeidsmiljø. Om møtet mellom læreren og kommunens administrasjon skriver Sivilombudet:

«At kommunens administrasjon opprettholdt møteinnkallingen og gjennomførte møtet med det innholdet det hadde, fremfor å erkjenne at ytringen var legitim også i form og forum, fremstår som utilbørlig opptreden fra arbeidsgivers side.»

Nå ber ombudet kommunen om å gjøre det klart for læreren at ytringen hennes var legitim, også når det gjelder form og forum, at de gjør nødvendige endringer i det interne reglementet, og at de beklager håndteringen.

– Opplevde mye frykt

Kvanli har fått advokatbistand fra Utdanningsforbundet, noe hun er veldig fornøyd med.

– Det har vært mange følelser underveis i prosessen. I starten opplevde jeg mye frykt, og jeg lurte på hva slags konsekvenser det kunne få. Heldigvis har saken har vært i gode hender, med advokathjelpen fra Utdanningsforbundet. Men jeg har vært frustrert over hvordan kommunen har håndtert saken.

Hun reagerer særlig på hvordan kommunens daværende ordfører håndterte saken. 

– Jeg opplever at det er en fryktkultur. Jeg merket at flere folk har tenkt seg om to og tre ganger og latt være å poste ting.

Dette har også vært en viktig grunn til å ta saken videre, forteller hun. 

– Hovedgrunnen til at jeg tok saken videre, var at jeg ønsket å få til en positiv endring. Jeg ville få frem hva som er innenfor ytringsfriheten, og hva som ikke er det. Jeg opplever at mange misforstår hva lojalitetsplikten til arbeidsgiver går ut på. 

Læreren forteller at innlegget var ment som politisk satire, og at det omhandlet konkret politikk i kommunen. 

– Det hadde kommet forslag om å legge ned skolen og sykehjemmet her, så det var en direkte kritikk av politikken. 

Fornøyd advokat

Advokat Jorun Bjerke i Utdanningsforbundet har bistått læreren med klagen. Hun er fornøyd med at Sivilombudet har kommet med en så tydelig uttalelse i saken.

– Dette er en viktig uttalelse fordi den sier noe om læreres ytringsfrihet, både som privatpersoner og fagpersoner, sier Bjerke og legger til:

– Sivilombudets uttalelse viser at lærere har vid adgang til å ytre seg, uavhengig av medier og form, og også med bruk av humor.

Hun er også opptatt av at bakteppet for saken var at det var foreslått kommunale nedskjæringer, som blant annet ville ramme skolesektoren. 

Advokaten mener det er viktig å kunne snakke fritt om forhold i kommunen og på egen arbeidsplass. 

– Det er viktig for samfunnsdebatten å høre fagstemmen og stemmen til de som ser nedskjæringer i skolesektoren på nært hold, sier Bjerke.

– Tror du mange lærere kvier seg for å snakke åpent om slike temaer?

– Ja, jeg tenker at mange kan være usikre på om de har lov til å snakke om sånne ting, og også på hvilke konsekvenser det eventuelt kan få. 

Hun mener det er problematisk at flere arbeidsgivere opererer med retningslinjer som går for langt i å begrense ansattes ytringsfrihet. Selv om man fortsatt har ytringsfrihet i juridisk forstand, kan effekten bli at ansatte kvier seg for å si hva de mener, advarer Bjerke.

– Vi er bekymret for at det er mange saker hvor man vegrer seg for å uttrykke sitt synspunkt som privatperson og fagperson, sier hun.

Ordfører beklager

Tjeldsunds ferske ordfører Robin Ridderseth (Tjeldsund Tverrpolitiske Liste) var ikke involvert i saken da den fikk medieomtale i fjor. Han er tydelig på at kommunen tar Sivilombudets uttalelse på alvor.

– Vi kommer til å beklage situasjonen offentlig og overfor vedkommende personlig. Vi skal også gjøre interne endringer som skal sørge for at sånne situasjoner ikke skjer igjen, sier Ridderseth til Utdanningsnytt.

Han forteller at han selv er stor tilhenger av både revy og satire, også når det er med kritisk brodd. 

– Vi bor heldigvis i et land der ytringsfriheten står sterkt. Og som kommune tar vi selvkritikk for hvordan vi har håndtert saken, sier ordføreren. 

Marita Kvanli er glad for at Ridderseth beklager på vegne av kommunen. Samtidig forteller hun at hun helst skulle fått en beklagelse fra byens forrige ordfører, Helene Berg Nilsen, siden det var hun som håndterte saken i fjor. Berg Nilsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Utdanningsnytt.

Powered by Labrador CMS