Mona Fagerås (SV) og Ap-leder Jonas Gahr Støre kritiserer regjeringen for å hasteinnføre rødt nivå i ungdomsskoler og videregående skoler.

Reagerer på kort varsel for innføring av rødt nivå

Opposisjonen kritiserer regjeringen for at de hasteinnfører rødt nivå i på ungdomsskoler og videregående skoler. – Mangel på respekt for de tusenvis i skolen som nå må kaste seg rundt, sier SVs Mona Fagerås

Publisert

Søndag kveld holdt regjeringen en pressekonferanse der de strammet inn på koronatiltakene. De nye smitteverntiltakene innebærer sosial nedstenging, samt rødt nivå i ungdomsskoler og videregående skoler. Anbefalingen til kommuner med høyt smittepress er at de også vurderer rødt nivå i barnehager og på barneskoler.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at han reagerer på at regjeringen søndag hasteinnførte rødt nivå på ungdomsskoler og i videregående skoler.

– Jeg merker meg at dette er et råd, men jeg reagerer på at skolene fikk 14 timer på å gjøre disse vurderingene. Det må ha vært mulig å kunne gi et signal tidligere, sier han.

Han peker samtidig på at studenter som skulle startet på sine studier mandag, først fikk beskjed i helgen om ikke å reise tilbake til studiestedet.

– De kunne også fått beskjed før, slår han fast.

Les også: Frp: Hensynsløst kort varsel

– Trenger tid

Også SVs Mona Fagerås er kritisk. I en e-post til Utdanningsnytt skriver hun at det kan bli vanskelig for mange skoler å omstille seg så fort.

– Skolene trenger tid til å planlegge. Jeg håper regjeringen også har forståelse og respekt for at flere skoler trenger tid nå for å planlegge overgangen til rødt nivå, skriver Fagerås.

Rødt nivå innebærer at undervisningen må organiseres på en annen måte. Det blir strengere krav til avstand og mer digital undervisning.

– Rødt nivå medfører også merarbeid for skolene, mer digital undervisning og ny omstilling selv om flere skoler har god erfaring med dette nå. Her kunne regjeringen gitt varsel tidligere, sånn at skoler, lærere og elever hadde tid til å forberede seg. Dette er både dårlig håndverk og mangel på respekt for de tusenvis i skolen som nå må kaste seg rundt. Etter snart et år med korona burde regjeringen lært seg å håndtere dette på en bedre måte, mener Fagerås.

– Følger faginstansenes råd

Statsminister Erna Solberg viser til at FHI så sent som 28. desember ikke ville tilrå nye tiltak på grunn av usikkerhet rundt smittesituasjonen, men ville vente til begynnelsen til januar.

– Vi har altså fulgt de faglige rådene på det tid på det tidspunktet faginstansene mente at det var riktig at vi skulle gjøre det, sier Solberg til NTB.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS