Sveriges nye utdanningsminister, Lina Axelsson Kihlblom.
Sveriges nye utdanningsminister, Lina Axelsson Kihlblom.

Ny utdanningsminister blir første åpne transperson i svensk regjering

Lina Axelsson Kihlblom, som nå går inn i Magdalena Anderssons svenske regjering, er utdanna både som jurist og rektor.

Publisert Sist oppdatert

Hun kom til regjeringa fra stilling som leder for etaten for barn og utdanning i Nynäshamn kommune.

Nye normalen

– Vi transpersoner er den nye normalen, sa Kihlblom til Aftonbladet i intervju i forbindelse med utnevnelsen. Hun understreka samtidig at hun er stolt av å være den hun er og gjerne er forbilde.

I 2015 ga Kihlblom ut boka «Kommer du tycka om mig nu?», der hun forteller at hun var født som gutt, men alt som treåring forsto at hun ikke var det, Hun har derfor gjennomgått kjønnskorrigerende operasjon.

Profittkrav og gråsone

I bladet Skolvärlden har hun skildra sine opplevelser fra sin første jobb som rektor, som var i en privat skole. «Kombinasjonen av profittkrav, svak lovgiving for skolevalg samt mangel på åpenhet og offentlighet skapte en gråsone der praksis i det skjulte er i utkanten av det som er akseptabelt.

Bedre karakterer

I 2015 var hun også med i Utbildningsradioens program «Rektorerna». Programmet handla om hennes tre år som rektor ved den videregående skolen Ronnaskolan i Södertälje, der karakterene under hennes ledelse gikk betydelig opp.

Til Aftonbladet sier Lina Axelsson Kihlblom at det viktigste for henne som utdanningsminister blir å bryte segregeringen av skolen og sikre demokratisk styring.

Powered by Labrador CMS