Høyt smittetrykk i Kristiansand gjør streiken ekstra utfordrende, forklarer lokallagsleder Karianne Sørtveit.

Avklarer alle streikearrangement med smittevernoverlegen

I Kristiansand er 14 skoler berørt av streiken. Samtidig står byen i en krevende smittesituasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har sendt ut T-skjorter og vester. Streikevakter er på plass. Torsdag formiddag hadde vi fellesmøte med informasjon til de streikende og rundt i byen har vi pop-ups, sier lokallagsleder i Utdanningsforbundet Kristiansand, Karianne Sørtveit.

Da Utdanningsnytt snakket med Sørtveit torsdag formiddag, var hennes plan å reise rundt på besøk til de streikende. I tillegg ble dagen avsatt til å svare på spørsmål fra media.

Sørtveit representerer alle de streikende i Unio lokalt.

– Til sammen 14 skoler er berørt av streiken i Kristiansand. I tillegg er ansatte på helsestasjoner, og på andre arbeidsplasser der Unio har medlemmer, tatt ut i streik nå i det første uttaket, forteller Sørtveit.

Hun rapporterer om at streikeviljen er stor. Samtidig er håpet at KS snart er tilbake ved forhandlingsbordet.

– KS sitter med nøkkelen til å løse denne konflikten. Derfor håper vi at de snart tar en telefon, sier Sørtveit.

Les også: Tek omsyn til dei minste og foreldra

Utfordrende smittesituasjon

Det er ikke så enkelt å organisere en streik midt i en pandemi. Og i Kristiansand har smittesituasjonen vært spesielt utfordrende nå i mai.

Til Nrk uttalte kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik i forrige uke:

– Vi har nærmest hatt en eksplosiv smittespredning blant russen.

Rundt to av tre smittede var på det tidspunktet en russ. All russefeiring ble satt på pause etter at 105 russ testet positivt i Kristiansand. 17. mai-helga ble pekt på som årsak.

På nasjonaldagen var rundt 6000 personer i Kristiansand sentrum for å feire, for det meste ungdom. I ettertid har også flere nærkontakter blitt påvist smittet.

– Smittesituasjonen er noe vi gjerne skulle vært foruten, sier Sørtveit.

På bakgrunn av nåværende smittesituasjon har de tillitsvalgte vært spesielt opptatt av å overholde smittevernreglene i planleggingen av streikearrangementer.

– Alle arrangementer diskuteres fortløpende med smittevernoverlegen i Kristiansand, slik at vi har trygge marginer. Vi vil selvsagt ikke bidra til smittespredning, sier hun.

Sørtveit kan ikke kommentere hvilke arrangementer som er planlagt, eller hvor de skal finne sted, siden det ikke er ønskelig at mange mennesker samles. Samtidig gjør hun det klart at de streikende vil dukke opp rundt omkring i bybildet.

Nok streikevakter

– Når de streikende dukker opp vil det maksimum være fem personer samlet og de har fått beskjed om å overholde avstandsreglene, sier hun.

– Har dere nok streikevakter eller er det mange som nå er i smittekarantene eller ventekarantene?

– Noen er i karantene, men foreløpig har vi nok folk ute.

Når det gjelder opptrapping av streiken, så er det ikke tatt noen avgjørelser ennå.

Powered by Labrador CMS