Regjeringen og kunnskapsminister Tonje Brenna avlyser alle eksamener.

Avlyser alle eksamener i ungdomsskolen og videregående skole

Regjeringen vil avlyse alle ordinære eksamener denne våren. Privatisteksamener og svenneprøver skal gjennomføres som vanlig.

Publisert Sist oppdatert

– I snart to år har pandemien preget hverdagen til barn og unge, og rammene for undervisning, læring og vurdering har vært vesentlig annerledes enn det vi ønsker oss, sa kunnskapsminister Tonje Brenna da hun innledet fredagens pressekonferansen hvor det ble klart at regjeringen vil avlyse alle eksamener våren 2022.

Dermed følger også kunnskapsministeren rådet fra Utdanningsdirektoratet. Også elevorganisasjonen har vært pådriver for å avlyse eksamen denne våren. Brenna understreket likevel at det ikke var noen enkel avgjørelse.

– Men på denne måten gir vi elever og lærere bedre tid til å jobbe med læring resten av året. Ved å avlyse eksamen får elevene mulighet til å vise kompetansen sin slik at lærerne har et godt grunnlag for å sette standpunktkarakterene, sa hun på pressekonferansen.

Forslaget skal på en kort høring med kort frist og en endelig beslutning vil bli tatt kort tid etter det.

«Tid til å lære sammen»

Brenna pekte på at smittesituasjonen har vært forskjellig ulike steder i landet. I Oslo oppgis det at elevene i videregående har vært på rødt nivå i åtte måneder de to siste årene. I mindre kommuner har situasjonen vært en helt annen.

– Nå må vi gi ungdommene våre tid til å være sammen og lære sammen , sa kunnskapsministeren.

Dette er tredje året på rad at eksamen avlyses. Men det er, som i 2020 og 2021, gjort unntak for privatister og kandidater som må ta eksamen for å bestå faget. Svenneprøver skal også avlegges som vanlig.

Lettet skolebyråd i Oslo

Skolebyråd i Oslo, Sunniva Holmås Eidsvoll sier i en pressemelding at hun er lettet over at kunnskapsministeren har lyttet til rådene hun har fått.

– Nå kan skolene få tid til å planlegge hvordan de skal gjennomføre resten av skoleåret og gi elevene best mulig opplæring slik at lærerne får et godt vurderingsgrunnlag for å gi standpunktkarakterer. Det er fremdeles mye smitte og mye fravær slik at skolene ennå ikke er tilbake til en normal skolehverdag. Det vil fortsatt være en stund fremover der elever går glipp av undervisning selv når det ikke lenger er strenge tiltak i skolen, sier Eidsvoll.

– Osloelever har hatt de mest inngripende tiltakene, og vil ikke kunne konkurrere på like vilkår i opptak til studieplasser hvis sentralt gitt skriftlig eksamen skulle vært gjennomført. Utgangspunktet for eksamen må naturligvis være at alle stiller likt på startstreken.

Powered by Labrador CMS