Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener muntlig eksamen også burde vært avlyst.

Ap: – Overraskende at Melby ikke lytter til faglige råd

Skriftlig eksamen for elever i ungdomsskolen og videregående skole avlyses. Arbeiderpartiet mener likevel ikke at kunnskapsminister Guri Melby går langt nok.

Publisert

– Det er overraskende at Melby ikke lytter til de faglige rådene om å avlyse eksamen helt, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg i Arbeiderpartiet til NTB.

Mandag la kunnskapsministeren frem avgjørelsene omkring vårens eksamener. De skriftlige eksamenene i videregående og for 10. klasse avlyses. Muntlig eksamen skal derimot gjennomføres.

Det er ikke Tvedt Solberg fornøyd med.

Bakgrunnen for avlysningen er blant annet at det har vært store forskjeller i undervisningen elevene har fått, på grunn av store ulikheter i lokale tiltak.

– Da blir ikke eksamen rettferdig, sier Tvedt Solberg.

Han mener Melby burde lyttet til instansene som mente muntlig eksamen også burde avlyses av den grunn.

På pressekonferansen mandag fikk kunnskapsministeren spørsmål om hvorfor hun trosset ønskene fra lærerorganisasjoner og rådet fra Utdanningsdirektoratet om også å avlyse de muntlige eksamenene. Til det svarte Melby at hun mener det viktigste var å avlyse de sentralt gitte eksamenene, som ville vært like for alle.

– Muntlig eksamen har også en helt annen form, den lages av lærerne og dermed kan man også ta hensyn til det at elevene har hatt ulik opplæring i året som har gått, sa Melby.

– Klok avgjørelse

Elevorganisasjonens leder Kristin Schulz sier til NRK at hun er glad for at skriftlig eksamen er avlyst, men er enig med Tvedt Solberg i at også muntlig eksamen burde blitt avlyst.

Norsk Lektorlag mener derimot at regjeringens avgjørelse er "et klokt kompromiss i en vanskelig sak". Fagforeningen mener dette er en viktig motivasjon for elevene, som får erfaring med å jobbe systematisk fram mot eksamen. For noen elever kan eksamen være en viktig sistesjanse for å få vitnemål.

– Jeg er glad for at Melby har lyttet til Lektorlaget i denne saken. Det er også klokt av Melby å tydelig anerkjenne at balansen mellom standpunktvurdering og eksamen skal opprettholdes, sier leder for Norsk Lektorlag, Rita Helgesen i en pressemelding.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS