Drivere av ideelle barnehager frykter for troverdigheten til PBL

Svekker troverdigheten, skader tilliten og fraskriver seg ansvar. Tre drivere av PBL-barnehager bruker sterke ord om at organisasjonen nå har en styreleder som ifølge Utdanningsdirektoratet har brutt barnehageloven.

Publisert

Eirik Husby er styreleder i arbeidsgiverforeningen for private barnehager, Private barnehagers landsforbund (PBL). Nå har Utdanningsdirektoratet konkludert med at han som eier har brutt barnehageloven i én av sine barnehager.

Saken om Økernly barnehage har gått hele veien gjennom klagesystemet og fikk sin endelige avgjørelse i august. Ifølge direktoratet brukte eierne tre millioner kroner mindre på bemanning enn snittet i de kommunale barnehagene. Nå må de betale tilbake 800 000 kroner til kommunen.

– Det er beklagelig at vi nå har en styreleder i PBL som ikke har fulgt barnehageloven, sier Bjarne Stenersen som er styreleder i private Skogstua barnehage i Tromsø som er PBL-medlem. Han er også daglig leder av IBID, en samleorganisasjon for 32 ideelle barnehager.

Les også: Barnehagen var blant Norges mest lønnsomme – sparte millioner på bemanning

– Overskuddene har vært i overkant

Han var blant dem som var kritiske til å velge Eirik Husby som styreleder i PBL under landsmøtet i 2019. Da var Økernly-saken allerede godt kjent, men ikke endelig avgjort.

– Dette gjør at troverdigheten til PBL kan bli svekket framover. Når vår fremste tillitsvalgte skal uttale seg, er det beklagelig at han selv har hatt tilsyn som konkluderer med brudd på barnehageloven. Det er uheldig for organisasjonen, sier Stenersen.

Bjarne Stenersen.
Bjarne Stenersen.

Han synes også det som har kommet fram om de store overskuddene i driften av Økernly barnehage er problematisk.

– Overskuddene har vært i overkant etter min mening. Det er meningen at tilskuddene som bevilges et gitt år skal gå til de barna som er i barnehagen det samme året. Tilskuddene er knyttet til at de barna som til enhver tid er i barnehagen skal ha et godt tilbud. Det er ikke meningen at pengene skal brukes til andre formål som for eksempel å bygge opp masse kapital, sier Stenersen.

– Skader tilliten

– Jeg syntes dette er en svært lei sak for PBL som åpenbart skader tilliten og troverdigheten til organisasjonen, sier Bjarte Nord som driver fire barnehager i kjeden Pioner barnehager.

Han mener styrelederen burde sagt fra seg vervet så lenge klagesaken var under behandling.

– Dersom det hadde skjedd, hadde ikke dette rammet organisasjonen i samme grad, sier Nord.

Les også: Ingen grunn til mistillit mot PBL-styrelederen, mener Norges største private barnehageeier

– Fraskriver seg ansvar

Bente Seierstad, daglig leder i den ideelle Trollsteinen barnehage i Larvik, var også kritisk til styreledervalget på landsmøtet til PBL i fjor.

– Det som er urovekkende er hvor lite styrelederen erkjenner de faktiske forhold. Han har brutt barnehageloven og PBL sine egne vettregler som han selv har vært med på å utarbeide i april 2019. Han fraskriver seg ansvar for faktum i saken, skriver Seierstad i en e-post.

Hun har imidlertid ingen tro på at Husby må gå som styreleder.

– Når det er sånn at flesteparten av medlemmene har profitt som mål, sier det seg selv at de vil støtte ham, skriver Seierstad.

Powered by Labrador CMS