Pride

– Når du søker om fritak fra pride-undervisning, forteller du meg at jeg ikke er i stand til å gjøre jobben min

Debatt: Slutt å fortelle meg hvordan jeg skal gjøre jobben min, ber læreren.

Publisert

Skolen er en arena der vi skal lære om verden, om naturen, om samfunnet, om mennesker, om dyr, om politikk, om etikk, om moral, om verdensrommet, om tall, om former, om bokstaver, om ja, alt! Når det er valg snakker vi om valg. Når det er påske snakker vi om påske. Når det er ramadan , snakker vi om ramadan. Når det er pride, så snakker vi om pride. 

Dette er samfunnsmandatet vårt som lærere i skolen. Vi skal faktisk lære barna om det som rører seg i verden og samfunnet. Vi skal lære barna å være kritiske til den informasjonen de blir presentert. Vi skal lære ungdom å ha et balansert syn på Andrew Tate. Hvorfor appellerer han til særlig unge gutter? Hva er det han sier, og hva betyr det? Er det noe i det han sier, eller er det sludder og pølsevev alt sammen? Kan vi velge å være enig i noe, og uenig i noe annet?

Vi skal danne gode demokratiske medborgere med sunn kritisk sans. Det er ikke sånn at når det er valg så står vi lærere der og sier heia FRP eller heia Rødt. Vi forsøker å finne ut hva de står for, og reflektere individuelt om vi er enig eller uenig, og hvorfor, hvorfor ikke. At vi nå ser foreldre som søker om fritak fra pride i undervisningen i skolen, er faktisk akkurat det samme som at foreldre skulle søkt om fritak fra temaer rundt bærekraft og bærekraftig utvikling fordi man ikke tror på klimaendringer. Det er faktisk ikke sånn at fordi vi snakker om mangfold og retten til å elske den man vil, så blir automatisk alle 15-åringer «transseksuelle-BDSM-homofile» individer.

Når vi snakker om pride i skolen, snakker vi om hvorfor markeringen finnes, hvorfor er det viktig for noen å feire, og hvorfor er noen uenig? Vi snakker om retten til å være uenig. Vi snakker om retten til å ha en konstruktiv og fornuftig meningsbrytning. Vi snakker om grunnleggende menneskerettigheter. Vi snakker om retten til å elske den man vil. 

Les også:  Politiet: Mindreårig gutt sto bak trussel mot pride-undervisning i Vadsø

Når du søker om fritak fra prideundervisning for ditt barn, forteller du meg at jeg ikke er i stand til å gjøre jobben min med å gi elevene et objektivt og reflektert bilde av hva pride er. Du sier at pride er så krenkende for ditt vesen at du søker om fritak fra grunnleggende, prinsipielle læremål i norsk skole.

Du vil aldri se meg henge over skulderen til en elektriker å si at jeg blir støtt av måten elektrikeren skrur opp en stikkontakt på og ber om en annen elektriker fordi måten det ble gjort på var jeg uenig i. 

Så kjære deg som tror at det å snakke om pride i skolen er det samme som å drive med «systematisk homofilisering» av barn og unge, trekk huet opp av dass i to sekunder og forstå at skolen er en arena for undring og læring, ikke fremming av din trangsynthet på kjærlighet. Gjennom kunnskap bygger vi forståelse. Gjennom informasjon bygger vi robuste og respektfulle mennesker. Gjennom læring for alt vi har i verden gjør vi ditt barn til en god medborger. Elsk den du vil!

PS: Slutt å fortelle meg hvordan jeg skal gjøre jobben min!

*) Dette innlegget ble første gang publisert i Romerikes Blad



Powered by Labrador CMS