Jeg drømmer om en barnehage ...

Debatt: Å investere i en god barndom vil aldri være dårlig økonomi.

Publisert

Drømmebarnehagen... Jeg drømmer om en barnehage. Den vi fikk smake på i tiden med «koronabarnehagen», en ørliten smakebit på verden som den en dag kan bli. Forhåpentlig mens du fortsatt er i barndommen din. Jeg drømmer om en barnehage som har mulighet til å dele inn barna i små overkommelige grupper, hele dagen, som du kan utfolde deg i leken sammen med. Fordi det er til ditt beste, ikke fordi vi må gjøre det på grunn av et virus. En barnehage som kan endre på gruppene hvis vi ser at du trenger andre utfordringer, uten å måtte tenke på smittevernet først. Deg først, alltid.

En barnehage der personalet er de samme når du kommer som når du går hjem. En barnehage der du har kortere eller like lang arbeidsdag som personalet. Slik at du slipper å bli utslitt til du kommer hjem. En full arbeidsdag er mer enn nok tid på jobb for de som er voksne, men likevel er det noen som tenker at det samme ikke gjelder for barn.

En barnehage der du slapp å kjempe om oppmerksomheten, fordi personalet hadde tid til å leke sammen med deg og vennene dine. Ikke «liksom-leke», men faktisk leke, på ekte leke.

En barnehage som med en forutsigbar hverdag gir deg trygghet som ikke kan måles i penger. Den kan du bare øse av inni deg selv. For at du skal få tro på at akkurat du er god nok som du er.

Jeg drømmer om den barnehagen som gir deg muligheten til å leke sammen med gode venner og som gir deg erfaringer som du kan bruke til å stå stødig i deg selv. I dag og i morgen.

Den barnehagen hvor personalet har arbeidsdager som gir dem energi til å være med deg å videreutvikle den leken som dere begynte på i går. Den barnehagen hvor personalet får muligheten til å ha veiledning, møter, plantid og pause, uten at det er du som betaler prisen i færre tilgjengelige ansatte. For at personalet skal kunne videreutvikle seg selv, slik at de blir bedre på å være sammen med deg. Å forstå dine behov, og å reflektere over deres praksis.

Det trengs ikke mye for å kunne realisere denne drømmen. Det eneste som trengs, er politikere som evner å se hva barnehagen betyr for barndommen.

En ting som er sikkert, er at å investere i en god barndom aldri vil være dårlig økonomi.

Vær så snill, kjære politikere... åpne opp øyene, våg å se det vi som jobber i barnehagen allerede ser. Alt vi ønsker er å være der for barna våre, sånn på ekte sammen med dem.