– Jeg vil være med å løfte statusen til barnehagelæreryrket

Debatt: Jeg er nyutdannet barnehagelærer og vil være med og løfte statusen til yrket og skape gode arbeidsplasser til barnas beste.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har tatt barnehagelærerutdanning fordi jeg ønsker en utdanning som er like relevant om 45 år som i dag. Min kunnskap kan aldri erstattes av teknologien i framtida. Går vi 45 år tilbake i tid, har det skjedd mye i barnehagen. Vi har fått barnehageloven (1975), Rammeplanen for barnehager (1996) og retten til barnehageplass (2009). Men hva er det som venter meg de neste 45 årene? 

Når jeg forteller at jeg skal bli barnehagelærer, er ofte responsen at det høres koselig ut. Som om yrket går ut på å kose seg til man blir pensjonist.

Slitne rygger og utmattelse

Mange barnehagelærere jeg har snakket med i min studietid, forteller om tøffe arbeidsdager, slitne rygger og psykisk utmattelse. Ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB) jobber bare 2 av 3 barnehagelærere i barnehage etter 10 år. De orker rett og slett ikke mer. De finner andre ting å gjøre eller sykemeldes. Det er ikke å kose seg.

Jeg vil gjerne jobbe i barnehage. Yrket er utfordrende, givende og alltid relevant. Å jobbe i barnehage bør være et privilegium. Min oppfatning er at det ikke er det. Det er harde, lange dager på gulvet og et sykefravær opp mot 12 prosent. En barnehagelærer jeg snakket med, beskrev yrket som «uholdbart, drittøft og psykisk utmattende». Opplevelsene av yrket er naturligvis ulike, men min erfaring er at det er en tøff hverdag for mange.

 

Si ifra hva vi mener

Som barn lærte jeg gjennom historien om Knutsen og Ludvigsen at myndighetene bestemmer i landet vårt. Myndighetene krever at Knutsen og Ludvigsen skal flytte ut av tunnelen de bor i, fordi folk skal bo i hus. Det finner de seg ikke i. På samme måte må vi barnehagelærere tørre å sette ned foten når det er ting vi er uenig i. 

Vi må streike for pensjon, lønn og pedagognorm. Vi kan selv være med og definere hvordan framtidens barnehagelæreryrke skal være. Sammen må vi trekke yrket opp og fram, jobbe for høyere lønn, kortere dager og bedre vilkår. Vi må løfte statusen til yrket og skape gode arbeidsplasser. 

For de som synes utdanningen min er «koselig», har jo i utgangspunktet helt rett. Barnehagelærere og politikere må gjøre barnehagelæreryrket mer koselig. Det er til barnas beste. Jeg har tro på framtiden, og på veien dit skal jeg bruke stemmen min. Det bør du også gjøre.

Powered by Labrador CMS