La seksåringene få ha sommerferien sin i fred!

Debatt: I Lillestrøm står det nesten hundre pedagogstillinger tomme, eller er bemannet med personale som har dispensasjon fra utdanningskravet.

Publisert Sist oppdatert

Det kan i beste fall kalles «smør på valgflesk» at Lillestrøm Høyre mener kommunens seksåringer nå skal på skoleforberedende kurs i juli, fremfor å nyte en siste sommerferie før de blir en del av det tretten år lange utdanningsløpet. (Ref. Utdanningsnytt, lørdag 05.08). Kurset skal riktignok være frivillig, men om det blir markedsført på en slik måte at foreldre flest tror dette er noe ungene trenger for å klare seg i skolen, ryker sommerferien for seksåringene våre.

Følge opp barna

Før man synser om løsninger på problemer, er det god skikk å snakke med fagfeltet, noe det er vanskelig å se for seg at Lillestrøm Høyre har gjort. Barnehageansatte i kommunen har ropt høyt og tydelig, internt og i mediene, i årevis etter en bemanningsnorm som gjelder i hele åpningstiden, og flere menneskelige ressurser, som gjør de dyrebare pedagogene og fagarbeiderne mer tilgjengelige og gir de tid til å følge opp alle barna. I Lillestrøm står det nesten hundre pedagogstillinger tomme, eller er bemannet med personale på dispensasjon fra utdanningskravet.

Dispensasjon?

Det er en avsporing, men er det ikke rart at vi godtar en dispensasjon fra utdanningskravet i en stilling der målet er danning og omsorg for det mest dyrebare – barna våre? Ville vi godtatt en frisør på dispensasjon? En mekaniker? Hva med en lege?

Jeg mener ikke å snakke ned de mange assistentene og fagarbeiderne som gjør en glimrende jobb på dispensasjon i barnehagene i dag – men de er ikke barnehagelærere, uansett hvor flinke de er, og jeg håper at de, sammen med foreldrene er med på å vende et kritisk blikk mot praksisen med å ha så mange pedagogstillinger på dispensasjon i hver barnehage.

Dette er ikke å være hverken illojal eller ukollegial, dette er berettiget systemkritikk, som om den blir hørt vil være med på ivareta det livsviktige fagmiljøet som sikrer en god utdanning for barna.

Gode satsninger som går på tidlig innsats, språkintervensjon, skoleforberedende tiltak og andre politiske grep ladd med gode intensjoner blir sjelden gjennomført slik det var tenkt, fordi mellom sykefravær og møteavvikling er det rett og slett ikke nok folk på jobb til å gjøre stort mer enn det mest nødvendige. Når det koker som verst med sykefravær mellom november og mars, er det en god dag hvis alle har fått mat og bleier og litt kos i løpet av dagen.

Nok folk på jobb

Ansatte, inkludert undertegnede har ropt og ropt om at det trengs nok kvalifisert bemanning, og gode nok vilkår til at Lillestrøm sine barnehager blir en attraktiv arbeidsplass – før man innfører flere program som denne sommerskolen faktisk er.

Nøkkelen ligger ikke i større læringstrykk hos barna, Lillestrøm Høyre! Dersom dere overtar ordførerkjedet i september, må dere regne med at Rødt utfordrer dere på dette. La barnehagene få vise hva de kan få til med nok folk på jobb i hele arbeidstiden, før dere sender barna våre på kurs!

*) Dette innlegget ble først publisert i rb.no 7. august.

Powered by Labrador CMS