Lærere og andre offentlig ansatte i Brasil protesterer mot blant annet manglende lønnsutbetalinger. Bildet er fra en demonstrasjon i OL-byen Rio 6. juli. Foto: Antonio Lacerda/EPA/NTB Scanpix

Lærere i OL-byen får ikke lønn

I dag åpner sommer-OL i Rio de Janeiro. Men for lærere og andre offentlig ansatte legger økonomisk krise og uteblitt lønn demper på feststemningen.

Den økonomiske krisen i Brasil har rammet delstaten Rio de Janeiro spesielt hardt, melder NRK. Fallende oljepriser har ført til et kraftig nedgang i inntektene. Budsjettunderskuddet er ventet å bli på 19 milliarder reais – rundt 50 milliarder norske kroner i år.

Det har ført til kraftige nedskjæringer i offentlige utgifter. Resultatet er at politi, lærere og leger får lønninger utbetalt lenge etter lønningsdag, eller ikke i det hele tatt. Myndighetene advarte tidligere i juni om «katastrofen» i delstatens økonomi kan føre til «sammenbrudd i det offentlig sikkerhet, helse, utdannelse, transport og miljøarbeid».

Det har vært økende uro i Brasil fram mot åpningen av sommerlekene. I slutten av juli stjal streikende lærere OL-ilden og slukket den da fakkelstafetten gikk gjennom Rio in Angra dos Reis, en by i delstaten Rio de Janeiro.

Da fakkelen ankom byen Rio de Janeiro i går, protesterte flere hundre mennesker mot at det er brukt rundt 100 milliarder kroner på sommerlekene. Flere av demonstrantene kastet stein og sperret veien, og politiet svarte med gummikuler og pepperspray, ifølge den britiske avisa The Independent.

 

 

 

Powered by Labrador CMS