Foreldreutvalg i Tønsberg ber om at ansatte i skoler og barnehager prioriteres for vaksine

– Bedre rammer og et tilbud om vaksinering for ansatte vil være et viktig skritt i riktig retning nå, mener foreldreutvalgene i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

– Ansatte i skolen og i barnehager er en utrolig viktig yrkesgruppe. De er avgjørende for at samfunnet kan holdes i gang og for at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig. De er nøkkelpersoner i mange barns liv. Og de står også i en åpenbar utsatt posisjon med tanke på smitte, derfor ber vi FHI om å vurdere å prioritere skole- og barnehageansatte for vaksinering, sier Christina Grefsrud-Halvorsen.

Hun er leder for Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og nestleder og ansvarlig for barnetrinnet i Foreldreutvalget i Grunnskolen (FUG) Tønsberg.

Før helgen sendte utvalgene en henstilling til FHI.

Det var Tønsberg Blad som først omtalte saken.

Les også: UDF: vaksiner nøkkelpersonell i skole og barnehage

Les også: Thorkildsen: Frykter ras av sykemeldinger og langvarig stenging av barnehager

Høyeste R-tall

Det har vært en økning i smittetilfeller i Tønsberg og det er smitte, karantener og ventekarantener i tilknytning til flere barnehager og skoler.

Senest mandag ble 15 elever og to ansatte ved 2. trinn og 12 elever og 1 ansatt ved 4. trinn ved Ringshaug skole satt i ventekarantene.

For elever fra 5. -10. trinn er det innført hjemmeundervisning.

Christina Grefsrud-Halvorsen.
Christina Grefsrud-Halvorsen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at R-tallet i Vestfold og Telemark er nå det høyeste i landet, på 1,7. Det betyr at hver smittet person i Vestfold og Telemark i snitt smitter 1,7 andre. I Oslo er R-tallet 1,3 og Viken 1,4.

Krever bedre rammer

– Det er svært viktig å ha med seg når man stenger ned skoler og barnehager at både politi, Barneombudet, Redd Barna og NKVTS har kommet med rapporter og tydelige bekymringsuttalelser man må merke seg vedrørende utsatte barn og unge. Kommunene må ha kriseplaner klare for hva de gjør for såkalt sårbare barn og ungdommer ved nedstenging. Og det må settes høyt på agendaen at man ikke vet hvem alle er. Det er åpenbart mørketall på dette området, sier Christina Grefsrud-Halvorsen.

Hun forteller at de lenge har etterlyst mer ansattressurser, både i skoler og barnehager.

– Nå ser vi tydelig viktigheten av dette. Bedre rammer hadde redusert trykket de ansatte står i. Det er mange som sier de er slitne nå, og dette må lyttes til, sier hun.

– Bedre rammer og et tilbud om vaksinering for ansatte vil være et viktig skritt i riktig retning nå.

Nei fra FHI

I Oslo er barnehageansatte nå på smittetoppen. Byråd for oppvekst og kunnskap i hovedstaden, Inga Marte Thorkildsen har også tatt til orde for at ansatte i skoler og barnehager må prioriteres for vaksine.

Det er ikke mulig, svarer imidlertid Folkehelseinstituttet.

– Det er dessverre ikke mulig nå. Vi får få doser per uke, og de må vi prioritere til de eldre og syke. Det går dessverre altfor sakte nå. Vi har ennå ikke kommet ordentlig i gang med gruppa med kreftpasienter, organtransplanterte og andre alvorlig syke, skrev overlege Preben Aavitsland i en e-post til VG før helgen.

Powered by Labrador CMS