Lag et sansebasseng til barna
De yngste barna i barnehagen leker og erfarer verden med hele kroppen. Med sanseforlokkende materiell i basseng kan lekeopplevelsen bokstavelig talt omslutte dem.
Små barn reagerer ofte intuitivt på baljer og basseng. De beveger seg raskt over kanten og setter seg oppi. Det er som om de måler volum, lengde og størrelse med hele kroppen. Dette fenomenet kan inspirere når vi skal skape gode rom for lek til de yngste. Ved å fylle baljer og basseng med noe som hele sanseapparatet kan utforske, blir det enda mer spennende å innta dem.
Selve bassenget kan lages på ulike vis. Hundesenger kan fungere fint som mykt sansebasseng. De kan romme flere barn hvis du får tak i noen med god størrelse. En annen mulighet er å blåse opp et barnebadebasseng, eller bruke ei romslig balje.
EN ENKEL BINGE KAN også snekres av hylleplater i ubehandlet tre. Den kan snus opp ned når den ikke er i bruk, og bli et fint lekeplatå. Bassenget kan beises med uttynnet akrylmaling. Så er det bare å fylle det med noe sansene kan bade i – for eksempel nyperoseblader. De kjennes kalde ut å ta på, kan spises og sprer en vidunderlig duft i rommet. Barna vil like å putte dem i kopper og rør og kaste dem i luften med fryd og glede.
Et vanlig bord med fire bein som du snur opp ned, er et godt utgangspunkt for å lage et improvisert sansebasseng. Bassenget kan da gjøres så stort som bordet tillater, og få plass til mange barn. For å lage en binge strekker du et stoff nederst rundt beina og stifter det fast med møbelstiftepistol, knyter eller syr det. Da kan du fylle det med noe barna er interessert i – for eksempel hatter og sko.
Det er morsomt å eksperimentere med hva du kan fylle i bassenget. Det kan være noe dere har mye av, gjerne i kombinasjon med noe som gjør materiellet ytterligere interessant – som fjær og peisblåsere. En annen idé er kongler og rør, eller florlette stoffer og lommelykter. Et sansebasseng kan bli en møteplass i rommet som tydelig inviterer til: «Kom hit! Her venter noe spennende vi kan gjøre sammen!»