Skolekonsern gikk på børsen – verdien steg med 35 prosent

I dag gikk det svenske skolekonsernet Internationella Engelska Skolan på børs i Sverige. Selskapet, som har fått kritikk for lave lærerlønninger, økte umiddelbart verdien med 35 prosent.

Det er et ekspansivt konsern med over 20.000 elever. De driver 29 skoler hvor mye av undervisningen skjer på engelsk, og elevene deles inn i lag som konkurrerer med hverandre gjennom skoleåret – slik vi kjenner fra filmene om Harry Potter.

Konsernet ble etablert i 1993 og har vokst dramatisk. I dag teller de 20.000 elever, har 29 skoler og en omsetning på 1,8 milliarder svenske kroner – og veksten er ikke slutt. Flere skoler planlegges i årene som kommer, melder Sveriges Television (SVT).

Da selskapet ble børsnotert, fikk både ansatte og foreldre tilbud om å kjøpe aksjer. 19 prosent av de ansatte har slått til på tilbudet

Rektor Colin McGowan er en av dem.

– Dette er utelukkende positivt. Nå får vi et bredere eierskap når blant annet pensjonsfond kan bli eiere, sier han.

SVT har spurt rektoren hvordan dette påvirker skoledriften.

– Det kommer ikke til å påvirke vår skole i det hele tatt, tror jeg. Det er «business as usual», sier han.

Samtidig som dette skjer, får konsernet kritikk for lave lærerlønninger.

– Lærerne er fornøyde med arbeidsmiljøet, men de er ikke fornøyde med lønna. Den ligger noen tusen kroner under når vi sammenlikner med andre, sier Åsa Fahlén, leder for Lärarnas Riksförbund.

Hun er misfornøyd med lønnsnivået.

– Det er kjempedårlig. På skolen har man åpenbart penger, og man er fornøyd med virksomheten. De har ingenting å skylde på. De må skjerpe seg, sier hun.

Hun tror ikke det spiller noen rolle for lærerne at konsernet er børsnotert.

– Men vi er imot at penger som skulle vært brukt på skolevirksomhet forsvinner andre steder. Spesielt når vi har medlemmer som ligger etter lønnsmessig.

Powered by Labrador CMS