Marte Gerhardsen, Utdanningsdirektør i Oslo.

Marte Gerhardsen kutter 16 direktørstillinger i Utdanningsetaten

Direktør for Utdanningsetaten i Oslo, Marte Gerhardsen, gjør store kutt i topp-ledelsen. Antall direktørstillinger skal gå fra 22 til 6.

Publisert

Det skriver VG.

Gerhardsen overtok som utdanningsdirektør etter Astrid Søgnen i fjor, og nå lanserer hun en ny ledelsesmodell for Oslo-skolen. 22 direktører skal bli til seks direktørstillinger - én direktør for grunnskole, én for videregående opplæring, én for skole- og kompetanseutvikling, én for digitalisering og analyse og én for skole- og fellestjenester, og hennes egen stilling som utdanningsdirektør.

– Det er masse flinke folk, men det krevende å få et beslutningsdyktig og handlekraftig team når man er så mange. Derfor vil jeg gå fra 22 til seks direktører på topp. Vi må tydeliggjøre det som er styringslinjen for skolen, sier Gerhardsen til VG.

Marte Gerhardsen kaller omorganiseringen en tillitsreform, skriver avisa. Da Utdanningsnytt møtte Gerhardsen i september i fjor var hun tydelig på hva som er tillitsbasert ledelse for henne:

– Det handler om å tro på at folk ønsker å gjøre en god jobb og også klarer det hvis de følges opp på en god måte. Det handler om å skape trygghet, samtidig som man opprettholder fokuset på leveranser, sa Gerhardsen.

– Vår største ressurs er kompetansen i de hodene til folkene som jobber her. Jeg håper vi kan få brukt enda mer av den kompetansen, uttaler hun til VG.

Hun sier også at hver enkelt rektor i Oslo vil få et mer selvstendig ansvar som toppleder ved sin skole.

– Men skolene må fortsatt følges tett opp for å sikre at de gir likeverdige tilbud og gjennomfører politiske føringer, understreker hun.

Beholder lønn

Utover det er Oslos utdanningsdirektør sparsommelig med opplysninger om hvordan resten av organisasjonen skal se ut, men hun sier til VG at ingen skal miste jobben, og at de 22 som er direktører i dag vil beholde lønnen sin.

Forslaget til ny organisasjon skal nå inn i drøftingsmøter med medbestemmelsesutvalget.

Overtok etter Søgnen

Det var i slutten av april i fjor at det ble kjent at Marte Gerhardsen overtok direktørstolen etter Astrid Søgnen, en av de mest omtalte og omstridte etatslederne noensinne. Søgnen regjerte i Oslo-skolen i 18 år.

Der noen roste Søgnen for hennes gjennomføringskraft, visjoner og reformer i Oslo-skolen, fikk hun kritikk av andre for økende målstyring, personbehandling og lederstil. I 2018 eskalerte konflikten. Utdanningsdirektøren var i åpen maktkamp med byråd for oppvekst og kunnskap, SVs Inga Marte Thorkildsen, og nektet å gå av da byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ba henne fratre stillingen i september 2018. Først to måneder senere undertegnet Søgnen en avtale om overgang til en ny stilling i kommunen.

Powered by Labrador CMS