Turid Buan Øfsti, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og leder av sentral streikekomité i Unio.
Turid Buan Øfsti, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og leder av sentral streikekomité i Unio.

– Arbeidsgivers ansvar at elevene får standpunktkarakterer

Unio peker på at arbeidsgiver har flere måter å sørge for at elevene får sine standpunktkarakterer selv om det er streik. Søknad om dispensasjon og overtid er to av dem.

Publisert

– Arbeidsgiver kan søke om dispensasjon for enkeltlærere for at de skal sette standpunktkarakterer. De kan innvilges for at streiken ikke skal ramme tredjepart, og spesielt avgangselevene i denne sammenhengen, mer enn nødvendig, sier Turid Buan Øfsti, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet og leder av sentral streikekomite i Unio.

Fra onsdag denne uken er 22.500 Unio-medlemmer i barnehager, skoler, helseinstitusjoner, bibliotek og andre offentlige virksomheter i streik over hele landet.

Les også: Tre av fire støtter kommunestreiken

Det er imidlertid kommet flere nyhetsmeldinger om at elever får standpunktkarakterer på tross av streiken, blant annet i Stavanger og i Bærum. I disse kommunene er lærere innvilget dispensasjon fra streiken.

I kommentarfeltene er det lærere som påstår at dette er streikebryteri. Det avviser Øfsti.

Les også: Taust mellom partene i kommunestreiken

Dispensasjon og overtid

– Arbeidsgiver kan søke om dispensasjon til den lokale streikekomiteen. Søknaden må inneholde en begrunnelse, og gjelde for enkeltlærere på enkeltdager, forklarer hun, men legger til:

– Dette er imidlertid ikke eneste måten å løse dette med standpunktkarakterer på. Arbeidsgiver har flere muligheter. De kan rydde plass i lærernes kalender etter streiken er over, slik at de prioriterer å få satt standpunktkarakterer. De kan, etter drøftinger med tillitsvalgte, gi lærerne overtidsbetalt for å få den jobben gjort.

Øfsti understreker at det er arbeidsgivers ansvar at standpunktkarakterer blir satt.

– Det er jeg veldig opptatt av at kommer frem. Vi er i en lovlig streik. For at elevene skal få sine standpunktkarakterer er det arbeidsgiver som må sørge for å søke om dispensasjon, rydde plass eller avtale overtid. Eller så kan de løse det veldig enkelt, å møte våre krav, for å avslutte streiken.

– Hva tenker du om medieoppslagene om at standpunktkarakterer kan ryke på grunn av streiken?

– For det første er det fortsatt godt med tid til disse karakterene må være satt. Men det er selvsagt beklagelig at streiken kan få konsekvenser på denne måten. Vår hensikt er ikke å ramme tredjepart.

Elevene støtter streiken

Elevorganisasjonen har gått ut med full støtte til de streikende lærerne.

Leder Edvard Botterli Udnæs sa til Utdanningsnytt tirsdag at de har sett hvor hardt lærerne har stått på og mener det er viktig at de får sine krav innfridd. Han understreket samtidig at det er viktig at elevene får sine standpunktkarakterer.

– Det er jo ikke gøy med streik, men vi støtter lærerne fullt ut, sa Botterli Udnæs.

Læringshullene som har oppstått som en følge av pandemien og som må tettes, må skje over tid. At elever som skal ha standpunktkarakterer får det, er viktig.

Powered by Labrador CMS