Kari Oliv Vedvik mottok Fagpressens journalistpris for saken om X-klassen. Foto: Marianne Ruud
Kari Oliv Vedvik mottok Fagpressens journalistpris for saken om X-klassen. Foto: Marianne Ruud

Utdannings journalist Kari Oliv Vedvik fikk Fagpressens journalistpris

Under Fagpressens prisutdeling i går kveld ble Utdannings journalist Kari Oliv Vedvik tildelt journalistprisen for saken om X-klassen.

Saken om guttene som ble plassert i X-klassen på Løken ungdomsskole ble publisert på utdanningsnytt.no og i Utdanning nr. 20 i fjor.

Vedvik jobbet med saken i over ett år, og i artikkelen forteller hun historiene til sju av guttene som på 1970-tallet havnet i en klasse for såkalte "avvikere".

– Dette er svært overraskende. Jeg trodde ikke en slik sak skulle vinne fram. En stor takk til alle guttene i X-klassen og til redaksjonen som har støttet meg i dette arbeidet, sa en stolt Kari Oliv Vedvik i takketalen.

Hun hentet frem et såkalt «tiltak» fra fortiden, fant tilbake til personene fra den gang – og fortalte en historie som vant lesere langt ut over den definerte målgruppen. Den gikk viralt, og er et stykke viktig, prisverdig journalistikk som gjør inntrykk på oss alle, heter det i uttalelsen fra juryen, som ledes av generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum.

Hele begrunnelsen fra juryen finner du under videoen.

 

Å være en god fagpublikasjon krever også kritisk innstilling til fagets utvikling – og hva faget har representert. Muligheten til å bruke journalistikk til å avdekke feilvurderinger, gale valg, eller avsporinger, er en kraftfull måte å tvinge frem faglige refleksjoner og evalueringer på.

Journalistikken kan sette faget i perspektiv på en fri og uavhengig måte. Journalisten bak vinneren av årets journalistpris gjorde det.

Hun hentet frem et såkalt «tiltak» fra fortiden, fant tilbake til personene fra den gang – og fortalte en historie som vant lesere langt ut over den definerte målgruppen. Den gikk viralt, og er et stykke viktig, prisverdig journalistikk som gjør inntrykk på oss alle.

For hva kan skje hvis en elev kritiserer læreren? For Morten ble det skjebnesvangert. Han havnet i X-klassen ved Løken ungdomsskole i Askim dager etter. En egen klasse, opprettet for dem de kalte «avvikere». Da Morten gikk ut fra skolen som elev, tenkte han: «Deilig. Ferdig med den dritten.»

Resten kan vi i juryen bare anbefale at dere leser. Og deretter skjønner dere hvorfor Morten, når han er der igjen, på gjengrodde stier sammen med journalist Kari Oliv Vedvik og et videokamera – benytter anledningen til å sparke ned søppelkassen som en takk for sist.

Powered by Labrador CMS