Billigere barnehager, mer penger til kommunene

Flere av regjeringens endringsforslag til statsbudsjettet påvirker utdanningssektoren.

Publisert

Den nye regjeringens endringsforslag til statsbudsjettet for 2022 inneholder flere punkter som har direkte innvirkning på barnehager, skole og høyere utdanning:

  • Kommunene får 2,5 milliarder kroner ekstra i frie inntekter. Det inkluderer 1,2 milliarder kroner som settes av som tilskudd ut fra hvor mange skoler de har. Målet er å redde skoler som trues av nedleggelse.
  • Maksprisen i barnehagene reduseres fra 3315 kroner til 3050 kroner per måned. Det vil årlig koste staten 690 millioner kroner. Lavere makspris vil gjelde fra 1. august 2022. Familier med ett barn i barnehagen vil spare 2900 kroner i året på dette, mens besparelsen for familier med to barn blir 4900 kroner, ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.
  • Regjeringa foreslår å redusere pensjonspåslaget for private barnehager fra 13 til 10 prosent. I 2019 fikk 90 prosent av de private barnehagene nesten en milliard mer til pensjon enn de brukte på pensjon til de ansatte, viser beregninger. Kuttet i pensjonspåslaget påvirker ikke pensjonen til de ansatte i de private barnehagene.
  • Nær 100 millioner kroner øremerkes til desentralisert utdanning, herunder lærerskolen på Nesna.
  • Fagforeningsfradraget dobles fra 3850 til 7700 kroner i løpet av to år. Halvparten av økningen foreslås allerede i høst. Dette utgjør 425 millioner kroner i budsjettet for 2022.
Powered by Labrador CMS