Snart setter Bjarne Nielsen kursen for mer eksotiske farvann enn det han tidligere har seilt på. Foto: Kari Oliv Vedvik
Snart setter Bjarne Nielsen kursen for mer eksotiske farvann enn det han tidligere har seilt på. Foto: Kari Oliv Vedvik

Mattelærer Bjarne er hyret som privatlærer på jordomseiling

Matematikklærer Bjarne Nielsen (45) drar ut på den reisen han har drømt så lenge om, det å seile langt over åpent hav med seilbåt. Han skal være privatlærer for to barn på reisen og co-skipper.

Publisert Sist oppdatert

Hjemme i Norge har han kone og tre barn. Dagene han skal være borte fra dem er mange, men de har planlagt treffsteder det året han skal seile.

– Hva sa din kone da du sa at du var blitt spurt om å være lærer på en seilbåt?

– Da jeg fikk spørsmålet om å være lærer, tenkte jeg at dette går aldri. Men min kone Maria sa at denne sjansen kunne jeg ikke la gå ifra meg. Hun visste at jeg alltid hadde drømt om dette. Den gangen jeg traff henne, holdt jeg på å legge planer for en langtur. De planene la jeg bort da vi stiftet familie, forteller Bjarne Nielsen.

Men seilingen har vært en del av livet hans hele tiden, og han driver blant annet egen seilskole og er instruktør for andre som vil lære seg å seile. I tillegg leier Bjarne ut båter. Utdanning leide båt av ham og skipper til seilas nå nylig.

I tillegg til Norge har han seilt blant annet i Malaysia, Thailand og Middelhavet. På søndag går han på flyet og setter kursen for Mallorca, der venter en 57 fots seilbåt som skal være hjemmet hans det neste året.

Naturfag på Galapagos

Frem til i vår var Bjarne lærer ved Li ungdomsskole i Nittedal i Akershus, der han har undervist i matematikk, naturfag og programmering. Nå skal han være lærer for ei jente på 9 år og en gutt på 12 år.

– Jeg må nok planlegge undervisningen langt mer enn jeg har måttet gjøre før og sette meg inn i hva de skal igjennom i de enkelte fagene. Men jeg kommer jo til å bruke det at vi er på tur og der vi er som naturlig deler i undervisningen. Vi skal for eksempel til Galapagos, og da er det jo naturlig å ha naturfagtimene der med det som finnes der, sier Bjarne.

Han har vært med familien han skal med på tur flere ganger og kjenner dem fra før. Båten har de testet i Middelhavet. Båten er en Hanse på 57 fot, noe som tilsvarer en lengde på 17,4 meter.

– Trenger du ikke egentid?

– Jeg er innstilt på at jeg skal leve tett på folk, og tror en må være det for å dra på en sånn tur. Det hadde nok ikke min kone trivdes med så lenge, men hun og barna kommer jo på besøk i julen.

Da skal de etter planen ha kommet til St. Lucia i Det karibiske hav.

Frihetsfølelsen og det å mestre naturkreftene trigger seiler Bjarne Nielsen. Året som ligger foran ham, skal fylles med mange timer med vind i seilene. Foto: Kari Oliv Vedvik
Frihetsfølelsen og det å mestre naturkreftene trigger seiler Bjarne Nielsen. Året som ligger foran ham, skal fylles med mange timer med vind i seilene. Foto: Kari Oliv Vedvik

Kappseilas over Atlanteren

Når Bjarne drar ned på søndag går turen fra Mallorca via Spania, Gibraltar, Marokko og Kanariøyene før alle tar en tur hjem til moderlandet.

– Ja jeg skal være hjemme i to uker i oktober før vi drar ned for å være med ARC.

ARC er en forkortelse for Atlantic Rally for Cruisers, det er en regatta som går over Atlanteren til Karibien. Starten går den 10. november.

– På ARCen skal det være med en førskolelærer også, så da blir vi to pedagoger om bord.

Det er mye som kan og skal beregnes på en seiltur, og matematikklæreren tror det blir masse praktiske oppgaver underveis.

– Barna som skal være mine elever, har allerede reist en del og snakker tre språk: norsk, engelsk og kinesisk. De to første språkene klarer jeg å hjelpe dem med, det siste håper jeg at jeg kan lære litt av fra dem. Vi skal jo innom flere land, så det at de behersker engelsk er viktig for at de skal gjøre seg forstått.

Han ser også for seg at KRL-faget naturlig kan flettes inn på de ulike stedene de skal innom.

Tre elever etter jul

Når familien drar tilbake etter jul, blir sønnen til Bjarne igjen og skal følge med på den videre ferden.

– Han skal ta siste halvåret av 9. klasse med meg på tur. Det vil han selv. Han dropper konfirmasjonen for å være med på seiltur et lite halvår.

– Hva er det med seiling som er så fascinerende?

– Det gir en helt unik frihetsfølelse å legge fra havn og ha alle muligheter foran seg. Og så er det mye mestringsfølelse. Det å komme frem til et nytt sted etter å ha brukt naturkreftene på den måten gir en helt annen opplevelse av å reise og komme frem, enn å bare gå av flyet.

Bjarne skal i første omgang være med til Fransk Polynesia som ligger i Sør-Stillehavet. Han drar på tur med venner, men får alle kostnader dekt av eieren av båten.

– Det er ikke alt som kan måles i penger, en får jo så mange opplevelser og minner. Det kommer til å være rart å reise fra de hjemme, men det var nå denne sjansen kom, sier seileren og mattelæreren som skal seile med båten SY Sarah.

Powered by Labrador CMS