Alexandra, Jakob og Sondre har fått en helt ny hverdag, både på skolen og hjemme etter at de begynte på Havhesten. Foto: Kari Oliv Vedvik

Før hatet Jacob (15) skolen. Nå møter han opp i god tid hver morgen

Ved Havhesten, et eget tilbud ved Langesund ungdomsskole, finner ungdommer som har lite utbytte av ordinær undervisning, sin plass.

Publisert

– Jeg hadde hørt at det bare var idioter som gikk i denne klassen. Men så tenkte jeg at jeg er blitt kalt så mye opp igjennom at jeg kunne vel prøve, forteller Jacob.

15-åringen har ADHD og dysleksi. Ifølge ham selv hatet han skolen før, og lærte lite. Men etter at han fikk begynne på Havhesten, en egen avdeling ved Langesund ungdomsskole, har skolehverdagen endret seg.

– Jeg har gym sammen med min gamle klasse, resten av tiden er jeg på Havhesten, forteller han ivrig og understreker hvor begeistret han er for lærerne. Spesielt Rune Eriksen, som har vært marinejeger og har hovedansvaret for klassen.

– Jeg har også lyst til å bli marinejeger eller mekaniker, sier Jacob.

Kan slappe av ved behov

Havhesten er et praktisk retta tilbud ved ungdomsskolen i Bamble i Telemark for de elevene som ikke har utbytte av et vanlig undervisningsopplegg. Tilbudet ble opprettet i 2010 og ved skolestart nå i høst er det 11 elever i klassen. Omtrent halvparten er jenter, og alle elevene får tilbud om en prøveperiode først, for å se om de trives.

Alexandra (14 er i gang med sitt andre år på Havhesten denne høsten. Hun har epilepsi.

– Det gjør at jeg blir trøtt og sliten. Hvis jeg føler behov for det, kan jeg legge meg ned. Men jeg følger med for det. Jeg lærer mye mer her enn jeg gjorde før, forteller hun. Målet er en helsefaglig utdanning etter hvert.

Sondre (13) begynte på Havhesten i fjor, mens han gikk i sjuende klasse. Han har ADD, men trives godt med undervisningsopplegget i denne klassen.

– Jeg begynte til høstferien. I løpet av den tiden jeg har gått her har jeg lært mer enn jeg gjorde alle de andre årene. De gjør det så mye mer morsomt, sier han.

– Før hadde jeg ingen venner

Hver morgen samles elevene i klassen til en felles gjennomgang av hva som skal skje den dagen. De snakker også om en aktuell nyhet, innen alt i fra sport til politikk. Øktene er på 10 til 15 minutter med pauser mellom.

Lærer Rune Eriksen slutter i skolen hvis han ikke får undervise ungdommer som trenger noe ekstra. Foto: Kari Oliv Vedvik

Jacob, Alexandra og Sondre roser samholdet i klassen.

– Før hadde jeg ingen venner, men her er vi venner alle sammen. Og hvis noen har det kjipt, prøver vi å hjelpe. Jeg gleder meg til å komme hit og er her lenge før skolen begynner om morgenen, forteller Jacob.

Det er få konflikter, men hvis noen av eleven trenger en pause, får de lov å gå seg en tur eller gjøre noe annet for seg selv. Lærer Rune går ikke etter dem.

– Som oftest snakker jeg med dem etterpå, forteller han.

Eriksen skulle gjerne utvidet tilbudet.

– Jeg kunne ha tenkt meg å ta inn flere fra mellomtrinnet, da kunne vi ha satt inn tiltak tidligere, sier han.

Ifølge hans egne undersøkelser går det godt med elevene som har gått på Havhesten. 78 prosent av de som nå er kommet i riktig alder, har fullført fagbrev. Eriksen selv har jobbet ved avdelingen i nesten ti år, og det er dette han vil i fortsettelsen også.

– Hvis jeg ikke får jobbe her, så slutter jeg som lærer, slår han fast.

Prøvetid

Denne tirsdagen har klassen vært ved sjøen og badet. Nå er grillen tent.

– I morgen så skal vi på båttur, med båten min, informerer Rune før elevene drar hjem.

Det er frivillig å gå på Havhesten, derfor får alle elevene først en prøvetid.

– De må ha lyst til å gå her. Vi har ikke lekser, og få prøver og tester. Men vii har fokus på å lære dem det de trenger for å lykkes i dagliglivet, sier Rune Eriksen.

Powered by Labrador CMS