Regjeringen varsler en oppklaring om ukvalifiserte lærere innen juni 2021

Tallene spriker for hvor stor andel av lærerne i skolen som er ukvalifiserte. Nå vil regjeringen få ryddet opp i tallene før neste sommer.

Publisert Sist oppdatert

– Det er vanskelig å drive politikk, hvis vi er usikre på faktagrunnlaget. Vi må vite hvor stor andel ukvalifiserte vi har, for at tiltakene skal være målrettede og gode, sa kunnskapsminister Guri Melby (V) i spørretimen i Stortinget.

Bakgrunnen var et spørsmål fra Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand om usikkerheten rundt hvor mange ukvalifiserte lærere som faktisk underviser i norsk skole.

15 eller 4 prosent

Mens Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at 15 prosent av lærerne i grunnskolen er ukvalifiserte, er andelen som rapporteres inn gjennom Grunnskolens informasjonssystem (GSI) kun 4 prosent. I videregående utgjør andelen ukvalifiserte hele 21 prosent, ifølge SSB-tallene.

– Dette er dramatisk mye høyere tall enn det vi tidligere har trodd, uttalte leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, til VG da SSBs tall ble kjent.

Forskjellen skyldes ulike definisjoner og utregninger basert på enten årsverk eller antall hoder. GSI-statistikken baserer seg dessuten på planlagte behov i starten av oktober og den tar ikke hensyn til korttidsvikariater gjennom året.

I august i år sa leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, at departementet måtte ta jobben med å rydde i statistikken.

Ikke funnet ut av det ennå

Utdanningsdirektoratet ble først bedt om å gjennomføre en analyse for å undersøke mulige kilder til det store spriket.

– Men de har ennå ikke kommet helt til bunns i årsakene, sa Melby i Stortinget.

Kunnskapsdepartementet har derfor satt ut et eget oppdrag for å få svar på hvorfor statistikken gir så ulike tall.

– Fristen for første del av oppdraget er satt til juni 2021, så jeg håper vi får noen bedre svar da enn vi har så langt, sa Melby.

Powered by Labrador CMS