Trusler mot flere skoler landet over

Politiet må ta alle skoletrusler på alvor.

– Politiet kan ikke gå ut i fra at truslene bare er tull

Den siste uka er det kommet trusler mot skoler i flere fylker, og nå advarer Kripos elever mot skoletrusler.

Publisert

Politiet holder vakt på Åsly skole i Trøndelag etter trusler mot skolen. Hva truslene inneholder vil ikke politiet i Trøndelag gå ut med, men i en pressemelding skriver de at de ikke mener det er fare for liv og helse for elever og lærere.

– Vi forstår at det skaper frykt, men ut fra den oversikten vi har mener vi at truslene er ment nettopp for å skape frykt og generere oppmerksomhet, står det i pressemeldingen.

Det skal også ha kommet trusler mot skoler på Østlandet og i Hordaland, og Kripos er koblet inn i sakene.

– Kripos har bistått med spisskompetanse på internettrelatert etterforskning, sier Jostein Strømnes. Kripos har ikke etterforskningsansvar i sakene, men har generelle råd i forbindelse med skoletrusler.

Straffbart å true

Politiet vurderer om det er fare for liv og helse når de mottar tips.

– Politiet skal være med på å trygge samfunnet og vil derfor alltid ta trusler om bomber eller skoleskytinger på alvor inntil man får avklart situasjonen, sier Jostein Strømnes, leder av Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos. Trusler mot skoler kan være tid og ressurserskrevende for politiet.

– Derfor er det viktig at alle forstår at politiet aldri vil gå ut i fra at slike meldinger "bare er tull", sier Strømnes.

Kripos forsøker å spore opp hvem som står bak truslene.

– De som kommer med truslene må vite at det har konsekvenser, også for dem personlig. De risikerer å bli pågrepet, få inndratt telefon og datautstyr og man risikerer anmerkninger i strafferegisteret som kan være svært ødeleggende for den enkelte, sier Strømnes. Dersom det er mindreårige som står bak truslene kan foreldrene risikere å måtte betale erstatning.

– Ved å true samfunnsinstitusjoner på denne måten risikerer man ikke bare et straffeansvar, men også et betydelig erstatningsansvar som følge av de økonomiske kostnadene slike hendelser har, sier Strømnes.

I forbindelse med trusler kan eleve bli sendt hjem og politiet stå vakt ved skoler.

– Det som kanskje starter som en spøk, får alvorlige konsekvenser. Skoler eller andre samfunnsinstitusjoner må stenge og man legger beslag på betydelige ressurser hos politi og andre nødetater, sier Strømnes.

Powered by Labrador CMS