Bildet er fra en reportasje om inneklima ved skoler i 2011.
Bildet er fra en reportasje om inneklima ved skoler i 2011.

Advarer mot kutt i vedlikeholdsbudsjettene ved skolene

Ifølge Norsk Kommunalteknisk Forening har en av fire skoler alvorlige feil og mangler. De advarer mot kutt i vedlikeholdsbudsjetter ved skolene.

Publisert

– I en tid hvor vi er opptatt av smitteforebygging på skoler, bør vi også være opptatt av å forebygge blant annet fukt og råteskade. I en tid med press på kommuneøkonomien grunnet koronakostnader, er det derfor ugreit å foreslå kutt i vedlikeholdsbudsjett på skolene, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) i en pressemelding.

De har publisert en fersk analyse av Tilstandsbarometeret for kommunale bygg. Den viser at en av fire skoler har innvendige feil eller alvorlige mangler som synlige fuktskader på gulv og vegger, synlige skader på vegger, tak, vinduer og dører.

Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF)
Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF)

– Ekstraordinære koronatiltak fører til store kostnadsøkninger i kommune-Norge. Mange steder er økonomien stram og NKF får signaler om at tjenesteapparatet nå blir bedt om å kutte kostnader for at underskuddene ikke blir for store. Det vi frykter er at man kutter i driftssystemer og vedlikehold som på sikt forverrer situasjonen, uttaler Aale-Hansen.

NKF sier de frykter at tilstanden ved norske skoler vil bli enda verre dersom vedlikeholdsmidlene kuttes, og advarer mot langsiktige konsekvenser som sopp, råte og dårlige inneklima.

Les også: Dansk forskning: Dårlig inneklima gir dårlig læring

Etterslep

12. mai la regjeringen frem revidert budsjett. Der kom det frem at kommunene totalt bevilges 2,1 milliarder kroner mer. KS har på sin side anslått kommunesektorens tap på grunn av koronakrisen til mellom 12,5 og 20 milliarder kroner i år.

Leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal, har sagt at han er svært bekymret for kommuneøkonomien fremover, og frykter at barn og unge blir stående igjen som den store taperen. Han har oppfordret regjeringen til å tenke gjennom hvordan de kan bruke kommunal sektor for å få i gang hjulene i samfunnet igjen.

– Det er blant annet store etterslep på vedlikehold i kommunal sektor, det kan være oppgaver som også det private næringslivet kan tjene godt på. Gode kommunale velferdstjenester er en viktig forutsetning for næringslivet og privat sektor også, sa Handal til Utdanningsnytt i april.

Powered by Labrador CMS