Kunnskapsminister Guri Melby (V) og statsminister Erna Solberg (H) besøkte Ellingsrudåsen skole i Oslo i forbindelse med skoleåpningen for 1. - 4. trinn.

Regjeringen legger frem plan for videre skoleåpning torsdag

Mot slutten av denne uken får skolene og elevene svar på hva som skjer med skoleåpning fremover.

Publisert Sist oppdatert

27. april troppet elevene på 1. - 4. trinn opp på landets skoler igjen. Mange steder er de delt i mindre elevgrupper enn de bruker å være, de har nøye rutiner for håndvask og gruppene holdes også fra hverandre i friminuttene.

Men fremdeles sitter det flere tusen skoleelever hjemme og venter på svar om når de kan returnere. Det svaret vil de få torsdag denne uken.

– Torsdag 7. mai vil vi legge fram en mer helhetlig plan for tiltakene fremover, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helsedepartementet til NTB.

Uvisst hvilke trinn som er først ut

Det er mange som mener avgangselevene, altså elever på 7. og 10. trinn, samt avgangselever i videregående, bør prioriteres i første omgang.

Onsdag uttalte Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg til VG at de mener mener det er elevene som skal avslutte barneskolen og ungdomsskolen som bør være neste pulje ut.

– Og det må skje på mandag, sa Tvedt Solberg.

Han har samtidig kritisert regjeringen for å bruke lang tid, ikke legge frem en helhetlig plan for skoleåpning og gi skoler og barnehager korte frister.

– Smitteveilderne er kjent, de gir et visst grunnlag, men de er bare en del av det store bildet. For at skolene skal forberede seg må de få vite hvordan regjeringen og smittevernmyndighetene ser for seg at videre skoleåpning skal skje, sa Tvedt Solberg til Utdanningsnytt..

Kunnskapsministeren har varslet skolene om at de vil kunne få kortere frister når de skal åpne for de resterende elevgruppene, enn de fire dagene de fikk før de yngste returnerte til skolen igjen.

Til Aftenposten uttalte hun imidlertid at videre skoleåpning tidligst vil skje 11. mai.

Smittevern først

Utdanningsforbundet har også bedt om at det er avgangselevene som skal prioriteres i neste omgang.

Bekymringen hos dem dreier seg derimot at iveren etter å ta tilbake alle elevene skal gå på bekostning av smittevernet.

– Det er viktig at vi ser etter løsninger nå som gjør det mulig å gi alle elevene et skoletilbud igjen, samtidig som vi overholder smittevernreglene. Det kan være at elevene enten ikke går fulle dager, eller at de går på skolen noen av ukedagene. Og skal skolene få til det kreves det grundig planlegging lokalt. Det har vi også meldt ifra om til departementet, uttalte leder for Utdanningsforbundet, Steffen Handal til Utdanningsnytt før helgen.

Dersom man kommer med nye smittevernråd, med mindre avstand og større grupper, så vil det selvsagt være mye enklere å gi flere elever et skoletilbud, men vi kan ikke komme i en situasjon der smitte spres på en skole fordi man har organisert seg dårlig på grunn av manglende tid. Så dårlig tid kan vi ikke ha, sier Handal

Powered by Labrador CMS