Kunnskapsminister Guri Melby.

Melby: Ytterligere skoleåpning tidligst mandag 11. mai

Det er uklart hvilke elever som står først i køen, men tidligst mulige skolestart er 11. mai, opplyser kunnskapsminister Guri Melby (V) til Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av denne uken skal regjeringen legge fram en videre plan for skoleåpning sammen med en helhetlig plan for gjenåpningen av samfunnet. Regjeringen har hele tiden vært klare på at de ønsker å åpne skolene igjen for alle elever før sommeren.

– Det er ikke gitt. Det må tas et aktivt valg om det. Men vi har en klar målsetting om det, sier Melby til Aftenposten.

Reagere på kortere frister

Det var 1.- 4. trinn som fikk starte opp på skolene igjen først forrige uke.

Smittevernveiledere for øvrige skoletrinn er imidlertid også allerede på plass, og kunnskapsministeret har varslet skolene om at de vil kunne få kortere frister når de skal åpne for de resterende elevgruppene, enn de fire dagene de fikk før de yngste returnerte til skolen igjen.

Det har fått Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg til å reagere. Han savner en helhetlig plan fra regjeringens side.

– Ja, smitteveilderne er kjent, de gir et visst grunnlag, men de er bare en del av det store bildet. For at skolene skal forberede seg må de få vite hvordan regjeringen og smittevernmyndighetene ser for seg at videre skoleåpning skal skje, sier han.

– Jeg vet ikke om regjeringen faktisk skjønner hvor stort arbeid som gjøres i skolene for at de skal ha plass til alle elevene.

– Trenger forutsigbarhet

Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal, uttalte til Utdanningsnytt før helgen at det er store praktiske utfordringer knyttet til gjenåpningen av skolene, særlig hvis man både skal ha et smittevernregime i henhold til gjeldende veileder, og elevene skal gis et ordinært tilbud.

Handal tror mange skoleledere og lærere allerede er godt i gang med å forberede seg på at åpning kan skje i løpet av de nærmeste ukene.

– Men for å legge gode planer trenger de forutsigbarhet, sier han.

– Vi kan ikke komme i en situasjon der smitte spres på en skole fordi man har organisert seg dårlig på grunn av manglende tid. Så dårlig tid kan vi ikke ha

(©NTB)

Powered by Labrador CMS