Leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

Handal: – Kan ikke komme dit der smitte spres på en skole fordi man har hatt dårlig tid til å organisere seg

Utdanningsforbundets leder sier skolene trenger forutsigbarhet. Torsdag varslet kunnskapsministeren at skolene vil få kortere frister for gjenåpning fremover.

Publisert Sist oppdatert

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, sier at det er store praktiske utfordringer knyttet til gjenåpningen av skolene, særlig hvis man både skal ha et smittevernregime i henhold til gjeldende veileder, og elevene skal gis et ordinært tilbud.

– Da må skolene få tilført ekstra ressurser og kanskje også leie tilleggslokaler, sier han.

– Men det er vanskelig å se for seg. Derfor er det viktig at vi ser etter løsninger nå som gjør det mulig å gi alle elevene et skoletilbud igjen, samtidig som vi overholder smittevernreglene. Det kan være at elevene enten ikke går fulle dager, eller at de går på skolen noen av ukedagene. Og skal skolene få til det kreves det grundig planlegging lokalt. Det har vi også meldt ifra om til departementet.

Torsdag sendte kunnskapsminister Guri Melby et brev til alle landets skoler der hun varsler at de kan få kortere frister for skoleåpning fremover enn de gjorde da 1. - 4. trinn kom tilbake til skolen.

Melby ber derfor skoleledere og lærere sette i gang med planleggingen for hvordan de kan ta imot de resterende elevene.

Ny plan for videre gjenåpning av skolene er varslet neste uke. Regjeringens mål er at alle elevene skal tilbake til skolen før sommeren.

Kort varsel

Handal tror mange skoleledere og lærere allerede er godt i gang med å forberede seg på at åpning kan skje i løpet av de nærmeste ukene.

Kunnskapsminister Guri Melby.

– Men for å legge gode planer trenger de forutsigbarhet, sier han.

– Har de det nå?

– På noen områder ja, men på andre ikke. De endret jo for eksempel reglene for barn av foreldre med samfunnskritisk rolle på kort varsel. Det gjorde at noen barnehager fikk 10-20 flere barn over natten. Det er ikke forutsigbarhet.

En av dem som reagerer på Melbys frist-varsel er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg.

– Signalet Melby sender er ganske uheldig. Som jeg har sagt tidligere så burde det kommet en helhetlig plan for gjenåpning, men i stedet fortsetter regjeringen med å gi drypp av informasjon og uforutsigbare beskjeder. Dette påfører skolene og lærerne en stor belasning, sier han.

Les også: Korona-krisen viser at bemanningsnormen ikke ivaretar barnas behov

Tydelige rammer

Utdanningsforbundets leder mener myndighetene må tenke nøye gjennom hvilket tilbud elevene kan forvente, og at de aksepterer at det må være lokale løsninger.

Les også: Hva med de ansattes helse ved åpning av barnehager og skoler?

– Nå varsler Melby kortere frister. Vil et par-tre dager være god nok tid for skolene til å finne disse løsningene?

– Det er vanskelig å si. Melby har også presisert at veilederne er dynamiske dokumenter. Det betyr at anbefalingene kan endre seg. Dersom man kommer med nye smittevernråd, med mindre avstand og større grupper, så vil det selvsagt være mye enklere å gi flere elever et skoletilbud, men vi kan ikke komme i en situasjon der smitte spres på en skole fordi man har organisert seg dårlig på grunn av manglende tid. Så dårlig tid kan vi ikke ha, sier Handal og legger til:

– Jo mer man åpner for lokale tilpasninger og løsninger, desto tydeligere må rammene for hva som er akseptabelt og riktig også være. Hvis ikke rammene og reglene er tydelige nok frykter våre tillitsvalgte at kommuneøkonomien kan stoppe de tiltakene som må til for å kunne drifte forsvarlig. Derfor er jeg også glad for at Guri Melby flere ganger har understreket at det er smittevernet som er det viktigste.

Powered by Labrador CMS