Grace Bullen sammen med sin favorittlærer, Kristin Kristoffersen.
Grace Bullen sammen med sin favorittlærer, Kristin Kristoffersen.

Min favorittlærer

Bryteren Grace Bullen takker sin favorittlærer:
– Kristin lærte meg å finne min stemme

I dag våger jeg å bruke den på TV eller hvor det måtte være, sier bryter Grace Bullen.

Publisert

Grace Bullen konkurrerte på et internasjonalt nivå der ingen elever ved den videregående skolen Wang Toppidrett Fredrikstad hadde vært før. Hun deltok i ungdoms-OL og ungdoms-VM i bryting og var i perioder mer borte fra skolen enn hun var til stede.

I de periodene hun var på skolen, var det synet av Grace gjennomsvett på matter i korridorene som møtte Kristin Kristoffersen før skoledagen startet.

– Da var Grace godt i gang, blid og all in. Grace er en målbevisst ung dame, sier Kristoffersen om sin tidligere elev.

Men Grace trengte også noen i sin travle arbeidshverdag å dele bekymringer med, prioritere og samle tråder med. For en ting var mesterskap og reising som førte meg seg gullmedaljer i bagasjen hjem. Andre mesterskap ga ikke de resultatene Grace ønsket.

Lærer og sjelesørger

– Å komme tilbake med frustrasjon etter mesterskap var ikke lett. Da kunne det være veldig tungt å sette seg ned med skolearbeid. Kristin hjalp meg med å se ting på andre måter. Det ble som å ta på seg briller og se litt klarere. Det ble lettere å ville skole, ikke bare fordi man måtte, sier Grace Bullen.

Eleven

Eleven

Grace Bullen (24)

 • Landslagsutøver i bryting, student
 • Gikk på Wang Toppidrett Fredrikstad fra 2013 til 2016
 • 2 x senior europamester
 • 3 x nordisk mester
 • U23 verdensmester
 • Deltok i VM i bryting i høst
 • Student ved Høgskolen i Østfold, innovasjon og prosjektledelse
 • Satser på OL i 2024

– Ja, da gjaldt det å samle de siste kreftene. Jeg husker spesielt etter OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro det siste året her i 2016. Da du kom tilbake hit, var det rett inn i eksamenskjøret. Da måtte vi jobbe veldig tett sammen, sier Kristin.

19 år gamle Grace var knust etter ikke å ha klart å ta seg videre fra kvalifiseringen.

– Når det var mye frustrasjon, handlet det både om å være litt lærer og litt sjelesørger, forteller kontaktlæreren.

Da Grace skulle fortelle Kristin at hun var hennes utvalgte favorittlærer til Utdannings intervju, ble hun selv veldig rørt.

Hvis noen lurer på hvorfor jeg klarer å uttrykke meg så bra, så er det fordi jeg lærte det i norsk muntlig av Kristin. Grace Bullen

– Jeg blir sånn når jeg skal fortelle hva et menneske betyr for meg, sier Grace.

– Jeg kjenner at jeg blir veldig, veldig ydmyk over at Grace peker meg ut som hennes favorittlærer. Det gir meg jo følelsen av at jeg fikk til noe mellommenneskelig i tillegg til det faglige. Men det er lett å hjelpe en person som Grace, som søker hjelp og veiledning i en supertravel hverdag, sier lærer Kristin.

Underviste på e-post

På Wang Toppidrett regnes idrettsrelatert fravær som skole.

– Og på Graces nivå innebar det mye fravær, konstaterer hennes gamle kontaktlærer, som hadde Grace i norsk.

– Dette var litt for tidlig for den digitale undervisningen, så vi samarbeidet og delte ting i Fronter. Vi kommuniserte med e-post og meldinger. Når Grace var på skolen, brukte vi mye tid på skriving. Vi samarbeidet tett om prosessen, fra idé, via utkast til ferdig tekst. Slik kom skrivegleden og mestringsfølelsen sakte, men sikkert. Samtidig som vi fikk trent på å lese, lytte og på muntlige ferdigheter. Vi tok også økter etter skoletid. Jeg ble veldig motivert av Graces ønske om å lære. Jeg så progresjonen, selv om det var snørr og tårer underveis.

Læreren

Læreren

Kristin Kristoffersen (51)

 • Fransk mellomfag fra Universitetet i Bergen
 • Lærerutdanning fra Høgskolen i Østfold
 • Spesialisering i flerkulturell pedagogikk og norsk som andrespråk fra Høgskolen i Akershus
 • Jobbet som fag- og kontaktlærer ved Greåker videregående skole fra 2006
 • Kom til Wang Toppidrett Fredrikstad i 2011
 • Er nå også en del av skolens administrasjon

Grace, som kom som flyktning fra Eritrea da hun var fire år, syntes det var utfordrende med to målformer i norsk.

– I en periode tror jeg du syntes nynorsken var like tøff som brytingen, sier lærer Kristin varmt, og tilføyer:

– Men Grace gir alltid jernet når det er beintøft.

– Progresjon i norsk språk generelt er vanskelig. Med to skriftspråk blir det et dobbelt press. For å finne glede i nynorsken motiverte Kristin meg til å finne sportsartikler jeg likte å lese på NRK for eksempel.

– Jeg prøvde å finne frem til spennende tekster på sidemål, som føltes relevante for Grace. Men hun slapp ikke unna klassikerne, sier lærer Kristin blidt.

– Slik lærte jeg også å like klassikerne. Men man må forstå språket for å se hva som er fint med det, sier Grace.

Fikk trygghet til å uttrykke seg

Det er fem år siden Grace Bullen gikk ut av Wang i Fredrikstad. Men det er her hun trener, både til bryte-VM som hun deltok i nå i høst og for å kvalifisere seg til OL i Paris i 2024.

– Da har jeg en unnskyldning for å holde kontakten med Kristin og skolen. For selv om dette er den korteste perioden min på en skole, ble jeg knyttet til lærerne og miljøet her. Her passet jeg rett inn, sier Bullen som i NRK-serien «Hodet i klemme» snakket om utenforskapet hun kjente på, både i skolegården og de første årene i hennes første år på landslaget der hun opplevde at flere av de andre jentene ikke ville bryte med henne.

I dag er Grace en 24-åring som i tillegg til være en av verdens beste brytere, setter dagsorden.

– Du har en stemme, du, Grace. Du blir lyttet til. Og det handler om troverdigheten din, sier Kristin.

Nylig gikk Grace hardt ut mot sitt eget forbund og kritiserte det for å forskjellsbehandle kvinnelige og mannlige brytere, særlig når det gjelder tilgang til landslagstrener.

På Wang lærte Grace seg å finne og bruke stemmen sin i norsktimene med lærer Kristin:

– Hvis noen lurer på hvorfor jeg klarer å uttrykke meg så bra, så er det fordi jeg lærte det i norsk muntlig av Kristin. Jeg var lenge nervøs for å uttrykke meg fordi jeg ikke følte jeg gjorde det på en riktig måte, eller på en måte som gjorde meg forstått. Men Kristin lærte meg at om jeg er sikker på innholdet, blir jeg mindre nervøs. Kristin lærte meg formidling. Det betyr at jeg i dag våger å ha en stemme og bruke den på TV eller hvor det måtte være, sier Grace Bullen.

Powered by Labrador CMS